Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a atins nivelul record de 5.000 de miliarde de dolari în 2021

Achizitii pixabay.com

Fuziunile şi achiziţiile (M&A) pe plan global au atins anul acest acesta un nivel record, depăşind precedentul vârf din urmă cu aproape 15 ani, abundenţa de capital şi evaluările ridicate ale companiilor alimentând încheierea afacerilor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de platforma Dealogic, în 2021 valoarea globală a M&A a depăşit pentru prima dată 5.000 de miliarde de dolari, volumele de fuziuni şi achiziţii urcând până în 16 decembrie cu 63%, la 5.630 miliarde de dolari, depăşind precedentul record de 4.420 miliarde de dolari din 2007, înaintea crizei financiare.

“Bilanţurile companiilor sunt la un nivel incredibil de viabil, numai în SUA firmele beneficiind de 2.000 miliarde de dolari în numerar, iar accesul la capital rămâne disponibil la un cost extrem de scăzut”, a apreciat Chris Roop, co-director al departamentului de M&A din America de Nord al băncii JPMorgan.

Companiilor din domeniul tehnologiei şi al sănătăţii, care în mod obişnuit au cea mai mare cotă a pieţei de fuziuni şi achiziţii, au ocupat un loc de frunte şi în 2021, după ce în 2020 activitatea de M&A a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, din cauza efectelor financiare ale pandemiei de COVID-19.

Companiile s-au grăbit să atragă fonduri vânzând acţiuni şi obligaţiuni, multinaţionalele beneficiind de boom-ul de pe piaţa bursieră. Mai mult, câştigurile solide ale firmelor şi perspectivele înfloritoare ale economiei mondiale au permis directorilor să realizeze tranzacţii majore, strategice, în pofida presiunilor inflaţioniste.

În SUA, volumele de fuziuni şi achiziţii aproape s-au dublat în 2021, la 2.610 miliarde de dolari, conform datelor Dealogic, în timp ce în Europa au urcat cu 47%, la 1.260 miliarde de dolari iar în regiunea Asia Pacific au crescut cu 37%, la 1.270 miliarde de dolari.

“Deşi activitatea transfrontalieră a firmelor din China a fost modestă, companiile din alte state asiatice au accelerat cumpărarea de active pe plan global. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue, în special pentru tranzacţii în Europa şi Statele Unite”, a apreciat Raghav Maliah, vicepreşedintele diviziei de investiţii bancare al băncii Goldman Sachs.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *