În primele cinci luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută – cu 5,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 2,4%, arată datele Institutului Național de Statistică. În același interval, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut mult mai mult, atât ca serie brută (cu 39,5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate: cu 42,2%. Cel mai mult s-au majorat activităţile hotelurilor şi restaurantelor au crescut cu 41,6%, iar cele ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor cu 40,2%.
În perioada 1 ianuarie – 31 mai comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 5,3%, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+9,8%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+6,7%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+4,0%) şi comerţul cu autovehicule (+3,4%).
În perioada 1.I-31.V.2022 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,4%.
În primele cinci luni ale anului, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 39,5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2021, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+41,6%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+40,2%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+38,2%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+22,9%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+21,8%). Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.V.2022, a înregistrat o cifră de afaceri cu 42,2% mai mare comparativ cu perioada 1.I-31.V.2021.
În luna mai 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna aprilie 2022, atât ca serie brută cu 20,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3%.
Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei în luna mai 2022 față de luna aprilie 2022, a crescut, atât ca serie brută cu 14,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%. Faţă de luna mai 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, în luna mai 2022, ca serie brută cu 1,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 5,9%.
Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna mai 2021, a crescut, în luna mai 2022, atât ca serie brută cu 35,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 36,8%.
Și datele privind sosirea de turiști indică o revigorare a sectorului HoReCa. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele patru luni ale anului au crescut cu 33,8% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Sosirile turiştilor străini au crescut la un procent de 13,5% din total. Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au crescut cu 54,2% în luna aprilie față de aceeași lună a anului trecut, iar înnoptările cu 58,7%. În aceeași lună, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 188,7%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 136,9%.