Dana Dărăban (ACUE): După eliminarea plafonării prețurilor la energie, consumatorii trebuie să fie atenți la selectarea furnizorului de energie/ Ar fi nevoie de o reașezare a regulilor pieței, am trecut prin această criză și nu prea am învățat nimic

facturi Sursa foto: Dreamstime

Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), consideră că statul ar trebui să înceapă încă de pe acum pregătirea pentru eliminarea plafonării prețurilor la energie, ce ar urma să aibă loc la finele lunii martie a anului viitor. 

Ea a declarat la o întâlnire cu presa că guvernul trebui să ia mai multe măsuri care să nu vizeze doar prețul final plătit de consumatorii, ci și modul în care funcționează piața.

“Din punctul meu de vedere, statul român are următoarele obligații în această vară: o lege a consumatorului vulnerabil care să asigure că cei care au nevoie de un sprijin de la stat pentru plata facturilor îl vor primi; o procedură de încadrare în ceea ce numim consumator vulnerabil, mult simplificată, oamenii se lovesc de o foarte mare birocrație astăzi ; o estimare a bugetului pe 2025 care să includă la modul realist sumele pe care statul român le va mai avea de plătit furnizorilor până la încheierea acestei scheme, adică inclusiv martie 2025. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Și mă gândesc că ar fi nevoie de o reașezare, probabil o revizitare a unor reguli de funcționare ale pieței. Îmi pare foarte rău, dar noi am trecut prin această criză și ceea ce vedem astăzi, cu părere de rău, o spun, nu prea am învățat nimic.”, a declarat Dana Dărăban.

În ceea ce privește definirea consumatorului vulnerabil, ea crede că trebuie să se țină cont de mai multe elemente.

“În momentul de față, o problemă pe care statul român cred că ar trebui să o rezolve foarte rapid este venitul global pe familie de până la care va oferi acest ajutor. Pentru că venitul este doar un element. Există și alte elemente în definirea consumatorului vulnerabil, dar acesta este important și trebuie luată o decizie. Și aceste ajutoare pentru vulnerabili trebuie să fie ușor de încadrat, pentru că există oameni care pot să fie astăzi să nu se încadreze ca venit, dar dau un exemplu nefericit, dar poate mâine rămân fără slujbă și atunci ar trebui pentru luna următoare să se poată încadra. Adică modalitatea de a se înregistra în în evidențele consumatorilor vulnerabili trebuie să fie una foarte facilă. Și mi-aș permite să spun dacă au funcționat cardurile de energie , poate ar trebui păstrate și mers înainte prin această metodă, cu cardul de energie.”, a precizat Dărăban.

Pe de altă parte, furnizorii au atras atenția că, după eliminarea plafonării, factura s-ar putea dubla pentru cei care au un consum redus și achită 0,68 lei pe kWh, 

Potrivit Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o factură pentru un consum mediu de 55 kwh, ar urca la circa aproape 75 de lei, majorarea fiind de circa 30 de lei. La această categorie de consum se încadrează circa 4,5 milioane de consumatori casnici. În condițille în care costurile vor crește de la 1 aprilie, Dana Dărăban crede că soluția pentru ca fiecare consumator să aibă o formă de protecția în fața scumpirilor este să fie mai bine informat.

 “Protecția rămâne, bineînțeles, în modul în care își selectează furnizorul de energie. Și aici trebuie să te uiți la preț. Există acest comparator al ANRE-ului care trebuie sper să fie funcțional și cât mai relevant și actualizat, dar există și termenii contractuali. Și ieșirea din plafon, reintrarea în piața liberă cred că trebuie făcută cu un pic mai multă atenție în zona de educare a consumatorului. Cum își alege, la ce trebuie fie atent în contractele de furnizare, de exemplu, care este perioada la care furnizorul anunță că își modifică tariful? Există de la furnizor la furnizor, în funcție de tipul de ofertă, altă perioadă, deci el trebuie să fie atent la toate aceste detalii.”, a concluzionat ea.



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: