Adina Vuță, manager zonal MotiShop: „Noi spunem că scaunul rulant trebuie să fie ca și o pereche de încălțăminte: potrivit pe măsura și pe nevoile fiecărei persoane.“

Advertorial 1_Mototronic

Un business îl cunoști cel mai bine prin oamenii care-l coordonează și îi duc viziunea mai departe. Când vorbim de un business de nișă cu o componentă importantă de responsabilizare socială, cum este MotiShop.ro, dincolo de cifre și previziuni stau vieți schimbate în bine prin produse personalizate și servicii de instruire pentru o viață independentă. Adina s-a angajat prima dată la Fundația Motivation în 2009, în zona de strângere de fonduri. În 2014, a trecut la divizia comercială, MotiShop, ca și coordonator regional pe zona Buzău, iar din 2022 este manager zonal MotiShop, acoperind Moldova, Prahova și Brașov.

MotiShop comercializează echipamente de mobilitate personalizate, echipamente de management urinar și stomic pentru persoanele cu dizabilități din România. 15 echipe regionale acoperă toate județele țării și fiecare echipă are în componență un coordonator sau un instructor în scaun rulant, cu rolul de a ajuta persoanele cu dizabilități motrice prin exemplul personal. Spre deosebire de alți furnizori de echipamete de mobilitate, MotiShop pune mare accent pe zona de instruire: nu oferă doar un produs beneficiarului, cum ar fi scaunul rulant, ci și un serviciu – instruirea pentru o viață independentă.

În același timp, MotiShop este singurul furnizor care respectă pașii recomandați de Organizația Mondială a Sănătății în furnizarea unui echipament de mobilitate: fiecare client are o fișă de evaluare, iar dispozitivul se pregătește și se adaptează în funcție de măsurătorile care sunt luate la domiciliul clientului; după, produsul pleacă spre beneficiar, iar echipa MotiShop se deplasează pentru ajustări și instruirea clientului. Ulterior, echipa MotiShop rămâne în contact cu clientul și cu familia pentru monitorizare și eventuale ajustări sau reparații. Deci achiziționarea unui produs de la MotiShop vine la pachet cu o gamă complexă de servicii incluse în preț, în ajutorul beneficiarului și a familiei sale. Utilizatorii au nevoi diferite, în funcție de vârstă, mediu și stilul de viață.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Adina mărturisește că degeaba primești un scaun rulant foarte activ dacă tu nu știi să-l folosești – instruirea este esențială. Echipamentul de mobilitate corect prescris trebuie să fie însoțit de serviciile de instruire pentru dobândirea abilităților pentru o viață independentă – practic, utilizatorul trebuie să învețe să trăiască în noua sa condiție, iar MotiShop a înțeles perfect această nevoie. MotiShop este totodată una dintre cele trei companii din România care face adaptări auto pentru persoanele în scaun rulant, fiind însă singura certificată ISO.

Succesul MotiShop este axat strategic pe trei piloni: abordarea integrată a nevoilor clientului, parteneriatele puternice cu distribuitori de echipamente de top (Panthera – distribuitor exclusiv, Handytech, Braunability) și componenta socială a business-ului (profitul reinvestit în programele Fundației Motivation). Fundația Motivation organizează stagii, seminarii și tabere de viață independentă, unde persoanele cu dizabilități învață cum să folosească scaunele rulante: transferul, echilibrul pe 2 roți, coborârea unui prag sau a unei rampe. În spatele acestor piloni, există o echipă închegată și motivată să schimbe vieți în bine. MotiShop are în acest moment 135 de angajați, dintre care 24 sunt în scaun rulant.

Privind către viitor, MotiShop urmărește diversificarea gamei de produse și servicii, precum și dezvoltarea unor noi parteneriate cu furnizori globali și lărgirea ariei de distribuție pentru produsele Handytech în Bulgaria și Republica Moldova.

Printre obiectivele importante stau și dezvoltarea unor proiecte alături de autoritățile locale, iar pe partea de angajare, identificarea cât mai multor companii pentru plasarea pe piața de muncă a persoanelor cu dizabilități. La nivelul responsabilizării sociale, MotiShop va continua să sprijine campanii de conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități. În continuare, vă invităm să descoperiți povestea MotiShop, provocările, succesul și planurile de viitor din perspectiva managerului regional Adina Vuță.

Povestea MotiShop, furnizor de echipamente de mobilitate pentru persoanele cu dizabilități motorii

Nu putem vorbi despre MOTISHOP.RO fără a povesti mai întâi despre Fundația Motivation România și despre legătura care există între cele două entități. Fundația Motivation România a fost înființată în data de 15 februarie 1995 cu scopul de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități locomotorii, oferindu-le acces la servicii și echipamente de mobilitate. MotiShop a fost înființat de Fundație pentru a genera venituri care să finanțeze programele de sprijin pentru persoanele cu dizabilitati, astfel încat Fundația să aibă o mai mare stabilitate financiară și să poată schimba în bine viețile mai multor oameni, într-un mod predictibil de la an la an.

A fost nevoie de acest business pentru a putea oferi echipamente de mobilitate noi și un serviciu profesionist împreună cu acestea. Pe piața din România, până la acel moment, scaunele disponibile fie erau foarte scumpe, fie nu răspundeau nevoilor utilizatorilor. MotiShop și-a dorit să răspundă acestor nevoi, prin furnizarea unor echipamente adaptate, care țin cont de măsura persoanei, mediul și stilul său de viață.

Viziunea acestui business a pornit de la convingerea că persoanele cu dizabilități pot să ducă o viață normală atâta timp cât au la dispoziție un echipament potrivit nevoilor individuale. Noi spunem că scaunul trebuie să fie ca și o pereche de încălțăminte: potrivit pe măsura și pe nevoile fiecărei persoane. MotiShop și-a ales misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități din România pentru a răspunde problemelor cu care se confrunta această categorie de persoane:

  • lipsa unor echipamente adaptate nevoilor individuale și a instruirii pentru dobândirea unui trai independent;
  • lipsa infrastructurii adaptate pentru persoanele cu dizabilități (rampe, transport, clădiri accesibile);
  • lipsa de informare cu privire la produsele și serviciile disponibile în piață.

În privința infrastructurii s-au făcut unele progrese, o parte din clădirile publice au fost accesibilizate, în multe orașe mijloacele de transport în comun au devenit adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Dar și aici mai sunt mulți pași de făcut. Pe lângă aceste aspecte, ne confruntăm în continuare cu lipsa de informare: nici persoanele cu dizabilități, nici familiile acestora nu sunt informate cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au.

MotiShop pe scurt

  • Singurul furnizor din România care implementează procedura Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru distribuirea scaunelor rulante: asigurăm evaluarea și prescrierea unui scaun rulant personalizat și livrarea acestuia împreună cu instruirea pentru o viață independentă.
  • Din anul 2004, MotiShop încheie anual contracte cu Casa Națională și Case Județene de Asigurări de Sănătate pentru furnizarea de echipamente de mobilitate, management urinar si stomic.
  • Operăm cu 15 echipe regionale în toată țara, iar în componența echipelor există specialiști precum kinetoterapeuți sau instructori de viață independentă, ei înșiși în scaun rulant.
  • Din anul 2007, MotiShop are autorizația Registrului Auto Român pentru adaptarea autoturismelor pentru persoanele cu dizabilități motorii, contribuind astfel la creșterea semnificativă a autonomiei și calității vieții acestora.
  • Din anul 2014, MotiShop este singurul distribuitor autorizat din România pentru scaunele performante şi uşoare Panthera.
  • În anul 2016, MotiShop a început comercializarea produselor pentru protezare stomii.
  • În 2021, MotiShop devine unic distribuitor în România pentru Hollister și Dansac, două mărci globale puternice, producătoare de dispozitive pentru protezare stomii, incontinență și retenție urinară.
  • De-a lungul timpului, business-ul MotiShop a creat 135 de locuri de muncă în toată țara, unele dintre ele în zone cu economie mai slab dezvoltată, cum ar fi Mehedinți, Galați sau Neamț. În cele 15 echipe regionale au fost angajate 24 de persoane cu dizabilități.

Provocările MotiShop

Diversificarea portofoliului de produse, ținând cont de găsirea unui echilibru între preț și calitate – multe dintre echipamentele de mobilitate au un preț ridicat, iar accesul oamenilor cu dizabilități la diverse surse de finanțare este limitat. De aceea, căutăm permanent furnizori care să ofere produse de calitate la un preț cât mai bun.

În privința dispozitivelor urinare și a stomiilor, în domeniu sunt actori mai vechi decât noi și trebuie să ne facem cât mai cunoscuți. Urmărim și creșterea capacității serviciului de adaptari auto certificate RAR, întrucât cererea este în continuă creștere. În ceea ce privește serviciul de angajare a persoanelor cu dizabilități, în general piața din România nu este pregătită să integreze persoane cu dizabilități pentru că foarte puține locuri de muncă sunt adaptate pentru acestea și puțini angajatori au disponibilitatea de a face acest efort.

Provocarea noastră este să ajutăm angajatorii să găsească deschiderea și soluțiile de accesibilizare cât mai facile, pe de o parte, apoi să găsim joburi cât mai variate și să încercăm să facem o potrivire cât mai bună între profilul candidatului și cerintele postului respectiv.

Succesul MotiShop

Sunt mai multe elemente care au asigurat succesul acestui business de-a lungul anilor. În primul rând, diversificarea portofoliului de produse și servicii. Activitatea a pornit de la scaune rulante standard, iar ulterior s-au adaugat și alte produse.

În acest moment avem o gamă foarte largă de dispozitive de mobilitate, care include: fotolii rulante (ortopedice, active, electrice), accesorii precum perne sau saltele de reducere a presiunii, alte echipamente electrice (scutere, handbike-uri). Avem dispozitive pentru coborâtul și urcatul treptelor sau lifturi pentru urcatul în mașină. O altă categorie de produse comercializate sunt sistemele pentru managementul urinar (catetere, saci urinari, condoame). Iar mai recent a fost adaugată categoria sistemelor stomice. Ca servicii, oferim consultanță privind angajarea persoanelor cu dizabilități și serviciul de adaptări auto.

Ne-am centrat mereu pe nevoile clientului. De exemplu, în cazul unei persoane care în urma unui accident este nevoită să folosească un fotoliu rulant, oferim echipamentul împreună cu serviciul de instruire. Apoi, pentru prevenirea altor complicații, punem la dispoziție perne și saltele antiescară. Venim și în întâmpinarea nevoilor ce apar în zona de management urinar, prin oferirea unor produselor precum catetere, saci urinari, condoame. Pe măsură ce persoana își recapătă o parte din abilități și începe să își redobândească independența avem serviciul de consiliere și plasare pe piața muncii.

Am încheiat parteneriate puternice cu furnizori internaționali de renume, precum Panthera, Handytech, Braunability, Dansac și Hollister, pentru a le oferi clienților produse de calitate superioară. În privința furnizării echipamentelor de mobilitate, suntem unici în România prin respectarea pașilor recomandați de OMS, ceea ce face ca fiecare persoană să primească exact produsul de care are nevoie. În baza unei evaluări făcute de un specialist, se prescrie un echipament care se pregătește și se ajustează conform particularităților utilizatorului. După primirea produsului urmează instruirea utilizatorului în manevrarea echipamentului, monitorizarea și reparațiile ulterioare.

Suntem singurul furnizor din România de echipamente speciale adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități motorii, inclusiv cu Infirmitate Motorie Cerebrală (IMC). Dacă vorbim de adaptările auto, suntem singurii care pe lângă certificarea RAR avem și certificatul de calitate ISO 45001/2023.

Profitul obținut de MotiShop susține programele de sprijin pentru persoane cu dizabilități, oferite gratuit de Fundația Motivation. Am creat astfel un model transparent și eficace de business social.

Planuri de viitor MotiShop

Ne dorim să continuăm să extindem portofoliul de produse și servicii, dezvoltând noi parteneriate cu furnizori globali. La nivel local, urmărim oportunități de a derula proiecte alături de autorități în vederea furnizării de produse și servicii pentru persoanele cu dizabilități. La nivel de business, planificăm inițiative de plasare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități împreună cu diverse companii. Iar ca demers de responsabilizare socială, vom continua să sprijinim campanii de conștientizare cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, pentru a le facilita acceptarea și a normaliza integrarea lor în societate.

Recomandări pentru îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități din România

  • Îmbunătățirea accesibilității infrastructurii (accesibilitatea clădirilor publice, a transportului în comun) – din 2007 există un normativ care furnizează detaliile necesare construirii sau realizării de adaptări la clădiri existente, însă în continuare rămâne necesară respectarea sa de către constructori și verificarea de către autorități
  • Crearea unor locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități (stimulente fiscale pentru companiile care angajează persoane cu dizabilități, adaptarea locurilor de muncă și instruirea angajatorilor pentru a crea medii de lucru incluzive, cursuri de formare și recalificare profesională pentru persoanele cu dizabilități, folosirea fondurilor strânse din taxele impuse companiilor care au obligativitatea angajării persoanelor cu dizabilități pentru proiecte destinate susținerii integrării în muncă a acestor persoane)
  • Îmbunătățirea accesului la servicii de recuperare și reabilitare (programe de reabilitatre în clinici și spitale, cât si programe de recuperare activă)
  • Sprijin pentru ONG-uri care dezvoltă programe pentru persoanele cu dizabilități
  • Subvenții pentru achiziționarea echipamentelor de mobilitate necesare traiului zilnic (lifturi pentru coborârea și urcatul scărilor, scutere electrice, adaptări auto, etc.)

Reluarea unui trai independent după instalarea unei dizabilități îi impune persoanei cu dizabilități și familiei acesteia numeroase costuri, inclusiv cele pentru adaptarea locuinței și găsirea soluțiilor pentru lucruri care erau înainte firești, dar care acum se pot realiza doar cu ajutorul mai multor echipamente asistive. Toate acestea le găsiți pe MOTISHOP.RO – Furnizori de mobilitate.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.