Administratorii de pensii private critică exceptarea angajaților din agricultură și industria alimentară de la plata contribuțiilor la Pilonul II: Merge în direcția opusă încurajării economisirii

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

Administratorii fondurilor de pensii private critică intenția Guvernului de a excepta noi categorii de angajați de la plata contribuțiilor către Pilonul II de pensii, spunând că o astfel de decizie merge în direcția opusă încurajării economisirii pe termen lung și împotriva angajamentelor europene ale României, cuprinse în PNRR.

Coaliția de guvernare a prezentat luni un pachet de măsuri de sprijin pentru populație, una dintre măsuri vizând creșterea salariului minim brut din agricultură și industria alimentară la 3.000 lei, similar modelului din construcții. Astfel, pentru a primi această sumă, angajații din aceste sectoare vor fi scutiți de contribuția la sănătate, de impozitul pe venit și de plata contribuției la Pilonul II de pensii.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) afirmă însă că posibila exceptare a unor noi categorii de salariați – cum ar fi cei din agricultură și/sau industria alimentară – de la contribuția aferentă Pilonului II reprezintă „o tendință care nu este benefică pentru viitorii pensionari și care nu trebuie încurajată deoarece merge în direcția opusă încurajării economisirii pe termen lung a populației, precum și împotriva angajamentelor europene ale României, cuprinse în PNRR”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit reformelor la care România s-a angajat față de Uniunea Europeană prin PNRR, regimul de excepții fiscale introdus în domeniul construcțiilor de OUG 114/2018 trebuie eliminat integral din legislație până în primul trimestru din 2025 (jalon PNRR), nicidecum extins la alte categorii de salariați.

„Exceptarea de la plata contribuției la Pilonul II a însemnat pentru salariații din construcții un cadou otrăvit, respectiv posibilitatea cheltuirii azi a unor sume derizorii în locul acumulării sustenabile și fructificării prin investiții pe termen lung a acestor bani, așa cum Pilonul II a dovedit deja că furnizează pentru cei 7,8 milioane de români. Potrivit informațiilor publice prezentate de autorități, peste 700.000 de salariați din construcții au fost văduviți în ultimii 3 ani de contribuții de peste 1,9 miliarde de lei la Pilonul II.

De asemenea, România s-a angajat în cadrul PNRR (jalon aferent primului trimestru din 2022) să majoreze contribuția pentru Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024. Posibila exceptare a unor noi categorii de salariați de la plata contribuției la Pilonul II de pensii contravine astfel direcției europene asumate de România pentru consolidarea și sustenabilitatea Pilonului II. Reamintim pe această cale că salariații României au primit până acum contribuții cu 20 de miliarde de lei mai mici în Pilonul II, în perioada 2009-2022, din cauza nerespectării prevederilor inițiale ale Legii 411/2004”, arată asociația administratorilor de fonduri de pensii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: