Administratorii de pensii private: Eliminarea obligativității Pilonului 2 este menită să distrugă sistemul de pensii private

bani economii financiar Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR ) anunță că respinge cu fermitate propunerea depusă marți în Parlament de eliminare a obligativității Pilonului II de pensii private, spunând că „mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul țărilor civilizate”. Economedia a scris anterior că mai mulți parlamentari PSD au propus, printr-o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare pe care Guvernul își va asuma răspunderea, să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii, iar participanții actuali să ceară în scris că vor să rămână în sistem, astfel vor rămâne asigurate în sistemul public. Ulterior Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, a infirmat modificarea și spune că documentul cu amendamente care a circulat nu este asumat de PSD.

APAPR afirmă că toate statele din Uniunea Europeană și din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, în mai mult de jumătate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul României și-a asumat să întărească Pilonul II și nu să îl desfiinteze, jalon pe care atât Guvernul, cât și Comisia Europeană îl consideră îndeplinit.

„Propunerea depusă azi în Parlament afectează grav și ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de români cu un viitor incert la pensie, contrar direcției europene a României”, susțin administratorii de pensii private.

Potrivit lor, Pilonul II de pensii private obligatorii funcționează în România de mai bine de 15 ani cu rezultate exceptionale în beneficiul cetățenilor, respectiv un randament mediu anual de peste 7,5% (dublu față de inflația corespunzătoare), aproape 24 de miliarde de euro active acumulate, din care peste 5 miliarde de euro reprezintă doar câștigul net din investiții adus de managementul administrat privat peste contribuțiile virate de români garantate prin efectul legii. „Peste 90% din acești bani sunt investiți în economia României, contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă. În plus, cu un comision mediu anual de cca. 0,36% din activul net (2022), respectiv 0,24% (estimare 2023), Pilonul II din România este printre cele mai eficiente sisteme de pensii private din lume pentru salariații români, după cum o arată statisticile OCDE”, arată Asociația.

Potrivit unui sondaj național desfășurat anul trecut la solicitarea APAPR, românii își doresc pensii duble față de ce poate oferi în prezent sistemul public (de stat), iar diferența nu poate fi acoperită decât de un Pilon II puternic, obligatoriu, complementar la Pilonul I, lăsat să funcționeze în parametrii săi, nu atacat constant cu initiațive distructive precum cea depusă astăzi în Parlament, conchide APAPR.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Comentarii

  1. Atacul asupra P2 e în desfășurare. Lucrătorii din agricultură, construcții, acum și cei din IT deja au opțiunea să nu mai contribuie la P2. Mai sunt și categorii de bugetari ce nici măcar nu au fost lăsați să adere la P2. Un stat iresponsabil, cu politicieni “analitici” de alde Simonis se joacă cu pensiile românilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *