Administratorii de pensii private: Pilonul II a recuperat deja peste jumătate din scăderile din 2022. Activele au ajuns la 92,4 miliarde de lei, record istoric pentru sistem

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creștere puternică, cu 5 miliarde de lei, față de valoarea de la mijlocul anului 2022. Față de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%), arată APAPR.

Asociația susține că procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum 2 luni, este în plină desfășurare. „Evoluția din ultimele 2 luni arată o creștere robustă și rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotațiilor titlurilor de stat românești, în care fondurile de pensii își investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi (sursa: indicele I29114RO calculat de Bloomberg)”, transmite APAPR.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Asociația face și o trecere în revistă a rezultatelor înregistrate de Pilonul II pe întreaga perioadă de funcționare:

  • 20 mai 2008 – 12 august 2022, > 14 ani de funcţionare
  • 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
  • contribuţii brute virate în sistem = 74,4 miliarde lei
  • plăţi deja realizate de fonduri = cca. 900 mil. lei
  • active nete administrate în prezent = 92,4 miliarde lei (record istoric)
  • câştig net generat pentru români = 18,9 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
  • … adică un randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani.

APAPR afirmă că rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă, printre care faptul că scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiții sau de fluctuații bursiere, ci de inflația record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflația a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global.

De asemenea, potrivit Asociației, în marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câștigurile substanțiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuțiile participanților (banii virați în sistem). Dovada o reprezintă câștigul substanțial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuțiile brute virate în sistem, chiar și luând în considerare rezultatele de anul acesta.

Totodată, potrivit APAPR, volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câștig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar și luând în calcul scăderea din 2022.

Chiar dacă în trecut au existat mai multe episoade de volatilitate similare celui pe care îl traversăm acum, după revenire, tendința de creștere a valorii activelor s-a păstrat, mai afirmă Asociația.

Context. Informarea APAPR vine în contextul în care mai multe voci au atras atenția asupra scăderilor înregistrate de fondurile de pensii în ultimele luni pe fondul scăderii piețelor globale. Fix în acest context, ministrul Muncii Marius Budăi a făcut o declarație îngrijorătoare, în care a spus că estimarea de deficit la bugetul public de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, „exact cât se virează către Pilonul 2”.

Imediat după, fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a afirmat că în ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii. PSD a mai încercat, în trecut, să naționalizeze Pilonul 2 de pensii.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat ulterior pentru Economedia că „nu există nici în lucru și nici în intenție vreo astfel ordonanță de urgență de la Ministerul de Finanțe”, ci este „un fake news”.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat apoi că Pilonul 2 nu trebuie desființat, însă trebuie „dezvoltat tot lanțul”, el precizând că nu s-a discutat despre reducerea contribuției virate la pensiile private.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: