Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: România are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar

Adrian Chesnoiu Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la minister se face monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie şi sunt întocmite zilnic rapoarte, iar datele arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, scrie News.ro. Oficialul spune că românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere, deoarece România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut marţi, 8 martie 2022, la sediul instituţiei, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) şi cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.

Discuţiile au avut loc în contextul acţiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piaţa internaţională după declanşarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenţi la discuţii că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie, necesarul pentru furajare, precum şi pentru acoperirea cantităţilor contractate la export.

„În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

La rândul său, Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, a afirmat că a solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezenţa ministrului pentru face o analiză a balanţei grâului, astfel încât să aibă asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă şi pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populaţiei.

”Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achiziţiilor de grâu pentru consum intern şi, eventual, pentru export vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a spus Aurel Popescu.

Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat importanţa dialogului constructiv pentru ca împreună cu toţi cei implicaţi să fie identificate soluţii, astfel încât industria de morărit-panificaţie să rămână viabilă. În acest sens, participanţii la întâlnire au agreat ideea continuării acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situaţiei şi a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanţul de aprovizionare a populaţiei cu produse agroalimentare.

”Am fost şi rămânem adepţii dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanşate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel naţional pentru a acoperi consumul populaţiei până la noua recoltă, dar şi să menţinem România ca un partener solid şi predictibil pe pieţele internaţionale. Le mulţumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru iniţiativa organizării acestei întâlniri”, spune Vasile Varvaroi, preşedintele ARCPA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu se vede Tov. Ministru,

    Traiesti in alta lume!

    Exemplificator:
    Romania exporta grau in Ungaria, Polonia, etc.
    Acolo acesta se proceseaza iar din faina obtinuta fac covrigi.
    Si covrigii congelati se intorc in Romania!

    Si tehnic daca vreti:
    Un kg de grau se vinde cu cel mult 1,3 lei la export.
    Se obtine 0,59 kg de faina!
    Si restul tarațe pentru cresterea porcilor.
    Din Ungaria!
    Sau Polonia!
    Care vin sacrificati in Romania!
    Vedeti in Kaufland importurile de carne de pork.
    Nu Comtim Romania!
    Acela e distrus!
    Să reiau:
    Din cele 0,59 kg de faina obtinuta se obtin cca 19 covrigi.
    Care se congeleaza!
    Si se livreaza la fraierii de romani care strigau:
    “Nu ne vindem tara”!
    Astfel 19 covrigi vanduti cu UN LEU pe bucata catre covrigarii aduc 19 lei importatorilor!
    Nu introduc in discutie adaos comercial, taxe zero sau alte elemente de cost.

    Deci, nu inteleg de unde si pana unde are “Romania capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”?
    E de noaptea mintii!
    Din gaura de la covrig?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.