Percepția investitorillor despre România și evoluția ratingului de țară vor depinde de relația țării cu Uniunea Europeană, iar o virare a României către euroscepticism nu este compatibilă cu acest rating, a explicat pentru Economedia Adrian Codirlașu, președinte al Asociației Chartered Financial Analyst (CFA) România, care afirmă că țara noastră nu îți poate permite să aibă fondurile europene suspendate.
„Suntem la limita de junk ca și rating, iar incertitudinea este extrem de ridicată. S-a văzut lucrul acesta, atât pe bursă, care a scăzut cu peste 2 puncte procentuale, cât și în randamentul titlurilor de stat, care este peste 7,75%. Avem dobânzi de peste 7,7%,” a explicat Adrian Codirlașu pentru Economedia.
Această volatilitate a determinat deja reacții din partea investitorilor. „Sunt investitori care au ieșit din România acum, scăzând bursa și crescând dobânzile la titlurile de stat. Sunt unii care au ieșit de pe titluri, alții de pe bursă,” subliniază președintele CFA România.
El atrage atenția situația macroeconomică a României nu este bună și va fi nevoie de măsuri, care „nu vor fi populare”, pentru a menține deficitul bugetar la un nivel sustenabil.
Potrivit lui Adrian Codirlașu, menținerea ratingului de țară în categoria „investment grade” (recomandat pentru investiții) este crucială și poate face diferența între a avea sau a nu avea o criză financiară. „Practic, ratingul trebuie menținut. Ca să menținem ratingul, relația cu UE este esențială,” afirmă Codirlașu. Conform acestuia, agențiile de rating pun accent pe două aspecte fundamentale: apartenența României la Uniunea Europeană, adică accesul la fonduri europene și stabilitatea politică, lucruri care pentru România sunt esențiale în acest moment.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În acest context, orice tendință spre euroscepticism este periculoasă. „O virare a României către euroscepticism nu cred că e compatibilă cu acest rating. Un exemplu este Ungaria care a avut fondurile europene tăiate. Noi nu ne putem permite să avem fondurile europene suspendate, pentru că nu avem cu ce să ne finanțăm,” avertizează expertul. El consideră că percepția investitorilor și evoluția ratingului de țară vor depinde în mod direct de „relația României cu UE și cât de dornici sunt (guvernanții – n.r.) să o mențină.”
Deși recunoaște că discursurile din campaniile electorale sunt adesea diferite de acțiunile guvernamentale ulterioare („În campaniile electorale se spun multe, apoi se fac foarte puține, istoric, în România”), Codirlașu insistă că „orice guvern care vine va trebui să facă față realității, nu ce a zis în campanie să ia voturi.” El amintește exemplul Austriei, care a revenit asupra unor poziții eurosceptice în fața riscurilor concrete de a avea fonduri europene suspendate.
Președintele CFA România critică, de exemplu, vehicularea unor idei ale candidaților extremiști precum naționalizarea sau suprataxarea excesivă a companiilor. „Cuvântul naționalizare nu face deloc bine. Nu mai vine nimeni și pleacă și cei existenți. Naționalizarea nu rezolvă nimic nicăieri,” spune el, oferind exemplul negativ al Venezuelei. De asemenea, el consideră că „o suprataxare e echivalentă cu o naționalizare. E împotriva Uniunii Europene și reglementărilor din UE, nu va fi primită absolut deloc bine de către UE și de către potențialii investitori,” adaugă Codirlașu, subliniind că predictibilitatea este esențială pentru atragerea investițiilor.
El mai amintește cazul SUA, unde evoluția piețelor l-a făcut pe Donald Trump să renunțe la unele dintre măsurile pe care le-a adoptat. „Piețele au intrat în panică și el a renunțat sau a suspendat măsurile”, spune președintele CFA.
Referitor la rolul președintelui, acesta nu are un impact direct major asupra economiei, însă influențează decisiv politica externă, memționează Codirlașu. „Unde are impact este asupra politicii externe. Revenim la relația cu UE. Prin prisma asta a relației cu UE vor privi investitorii România,” explică analistul.
În final, Adrian Codirlașu avertizează că perioada de instabilitate pe piețe nu s-a încheiat. „Volatilitatea nu s-a terminat, zilele următoare putem avea surprize în continuare. Trebuie să ne pregătim pentru volatilitate ridicată,” conchide președintele CFA România.