Aeroportul din Oradea a câștigat o finanțare europeană de peste 30 de milioane de euro pentru extinderea terminalului de pasageri 

Redacția dec. 23, 2022 0 comentarii
aeroport Oradea

Proiectul pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeorportului Oradea a fost declarat câștigător și va primi finanțare europeană. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

„Noi sperăm ca până la Anul Nou să se semneze contractul de finanțare pentru extinderea terminalului de pasageri a Aeroportului din Oradea, în așa fel încât până la finalul anului viitor să putem finaliza aceste lucrări. E o perioadă foarte scurtă, dar este ultimul tren în accesarea de fonduri europene pentru aeroporturi”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Terminalul T1 se va extinde ținând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen și plecări/ sosiri non-Schengen.

Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezazin. De asemenea, va fi extinsă parcarea și vor fi amenajate  spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Valoarea totală a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 212.844.709,50 lei, inclusiv TVA. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Valoarea totală eligibilă este de 166.511.188, 20 lei, din care:

163.180.964,44 lei – valoarea totală nerambursabilă din contribuiția CE (85% FEDR) și contribuția publică eligibilă asigurată prin Bugetul de Stat (13%);
3.330.223,96 lei – valoarea contribuției publice asigurată din bugetul Consiliului Județean Bihor (2%).

Valoarea totală neeligibilă a proiectului este de 46.333.521,30 lei, din care 15.029.915,92 lei, inclusiv TVA, reprezintă costul lucrărilor pentru extinderea parcării, asigurată de Consiliul Județean Bihor.

Durata de realizare a investiției este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuția lucrărilor.

Sursa foto: Facebook/Consiliul Judeţean Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *