Aeroportul Iași a finalizat o investiție de 10 milioane euro: lărgirea parcării și noi căi de rulare

Avioane sursa Aeroportul Iasi Foto: Aeroportul din Iași

Aeroportul Internațional Iași a finalizat un proiect european în valoare de aproape 10 milioane euro pentru modernizare: extinderea parcării pentru aeronave și realizarea unor noi căi de rulare între pistă și platformele existente.

Unul dintre beneficiarii proiectului este compania Aerostar Bacău care, din toamna anului trecut, a deschis la Iași un hangar de mentenanță a avioanelor civile: prin intermediul investiției făcute de Aeroport s-a asigurat legătura dintre hangar și pista de decolare-aterizare.

Valoarea proiectului a fost de 44 milioane lei, aproape jumătate din această sumă fiind asigurată prin intermediul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM). În cadrul proiectului de extindere a infrastructurii s-au realizat peste 40.000 mp de suprafețe rutiere aeroportuare, echipate cu sistem de balizaj CAT II și mijloace vizuale de control și ghidare a mișcării aeronavelor la sol.

„Proiectul a presupus extinderea platformei de staționare a aeronavelor cu încă 5 locuri. Totodată, s-a mai realizat o cale de rulare pentru aeronave prin care s-au redus timpii de operare la pistă, de la 8-9 minute la circa 5 minute. Aceste investiții vor duce la o reducere a emisiilor de gaze cu 40%, în faza de rulaj, având în vedere scăderea timpilor de operare a aeronavelor. În proiect au mai fost incluse două lucrări de protecție a mediului, foarte importante, de evacuare a apelor pluviale și uzate, fiind un bazin de retenție pentru preluarea apei uzate din degivrarea aeronavelor și două bazine de retenție de preluare a apei uzate din degivrarea suprafețelor de mișcare”, a declarat, luni, directorul tehnic al Aeroportului Iași, Cosmin Pricop, cu ocazia conferinței de presă de închidere a proiectului.

Odată cu finalizarea acestui proiect, Aeroportul Iași are la dispoziție acum 13 locuri de parcare pentru aeronave, iar cele două căi de rulare suplimentare realizate au o lungime totală de 623 metri: acestea asigură, printre altele, reducerea distanțelor și timpilor de rulare la sol a aeronavelor.

Proiectul încheiat astăzi reprezintă cea mai mare investiție la aerogara ieșeană din ultimii 6 ani, după construirea unei noi piste.

Planurile de dezvoltare ale aerogării vor continua cu un proiect de 75 milioane euro, al cărui termen de execuție este 2023. Studiul de fezabilitate aferent acestei investiții va fi recepționat în vara acestui an și este realizat de firma Consitrans. Proiectul prevede construirea de facilități suplimentare și creșterea capacității de procesare a terminalelor.

Noul terminal va avea o capacitate de 950 pasageri/oră de vârf în trafic internațional și 300 pasageri în trafic intern. Suprafața construită va fi de 15.000 mp, iar cea desfășurată de 45.000 mp.

Printre celelalte componente ale noului proiect se numără: căi de rulare suplimentare, o nouă platformă de îmbarcare-debarcare, o platformă pentru parcare izolată a aeronavelor (destinată aeronavelor aflate într-o situație de urgență), turn de control, parcare supraetajată de scurtă durată, terminal cargo (două corpuri cu o suprafață de circa 4.000 mp), parcare de lungă durată (485 locuri), drumuri de acces către Aeroport, hangar echipamente handling și o serie de infrastructuri destinate rețelelor de utilități.

Proiectul a fost aprobat de către plenul Consiliul Județean în februarie 2021, fiind analizate trei scenarii de dezvoltare. Consilierii județeni au ales planul de dezvoltare și în funcție de oportunitatea accesării de fonduri nerambursabile în actualul exercițiu bugetar european.

În prezent, pe Aeroportul Iași operează TAROM (curse zilnice spre Otopeni), Wizz Air și Blue Air (curse externe). Zborurile externe sunt spre destinații precum Bergamo, Dortmund, Londra, Roma, Veneția, Billund, Paris și Barcelona. În lunile mai și iunie vor fi inaugurate trei noi curse: una spre Frankfurt (compania Lufthansa va opera în premieră din Iași), Santorini (Wizz Air) și Dublin (HiSky). De asemenea, este de așteptat ca operatorii să redeschidă rute și spre alte destinații care au fost sistate în contextul pandemiei Covid-19. Înainte de pandemie, de la Aeroportul Iași, săptămânal erau zboruri spre cel puțin 20 de destinații externe.

Foto: Aeroportul din Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *