O companie din Iași spune că produce 15 tone de gheață la fiecare 24 de ore și livrează cuburile care răcoresc băuturile din majoritatea barurilor și restaurantelor ieșene, relatează Ziarul de Iași, care scrie despre povestea fabricii de gheață din localitate.
Activitatea a început în 2008, iar atunci se vindeau doar 400 de pungi de gheață, echivalentul a circa 30 de milioane de lei vechi.
„În perioada aia, dacă ar fi spus cineva că vrea să vândă gheață, era ca și cum am încerca acum să vindem aer de la munte îmbuteliat“, s-a destăinuit Irinel Farcaș, antreprenorul ieșean care deține afacerea. Acum, a ajuns la o producție de 15 tone de gheață la fiecare 24 de ore. Afacerea este însă sezonieră“ după septembrie, cererea de gheață scade“, arată Farcaș.
Wintop SRL produce 15 tone de gheață la fiecare 24 de ore și livrează cuburile care răcoresc băuturile din majoritatea barurilor și restaurantelor ieșene. La prima vedere, să faci bani „din apă chioară“ ar părea o bună idee de afaceri. „Nu e deloc așa“, spune, pentru Ziarul de Business, Irinel Farcaș (38 ani), antreprenorul care a fondat Wintop SRL pe când avea doar 20 de ani.
„Începem în mai și terminăm la 1 septembrie. Iarna, de exemplu, nu pot să susțin patru oameni“. Însă, spune antreprenorul autodidact Irinel Farcaș, „în extra sezon, nu mă mai întreabă nimeni de unde plătesc salariile, chiria și altele. În sezon, când merge bine, toată lumea mă întreabă de afacere. De-a lungul anilor am învățat că din ce facem vara, ținem pentru un an întreg. Mă chinui de 14 ani să fac acest lucru“, explică antreprenorul.
În acest moment, Wintop este singurul producător de gheață din Iași, iar barurile și restaurantele obțin gheața „fresh“ preparată pe plan local. Însă congelatoarele din benzinării și cele din lanțurile marilor supermarketuri sunt pline cu pungile unei alte firme, din Constanța. „În afară de mine, la Iași mai este prezent cu gheață firma Instant Ice, de la Constanța. Are depozit la Frigostar, el a prins tot ce înseamnă lanțuri Peco. Au lanțurile Peco, Metro și câteva supermarketuri. Așa că Instant Ice nu-și mai bate capul cu toate cafenelele mici, locale, volumele sunt mult mai mari la ei. Și nici eu nu am încercat să intru pe piața națională, fiecare e pe segmentul lui“. „Toți banii pe care i-am produs s-au investit“, spune Irinel Farcaș, „Am făcut credit, am luat o cameră mică frigorifică, după aia încă o mașină de producție și tot așa, o mașină de distribuție. Inițial am început și noi cu Dacia „papuc“, pe vremea aia. Acum avem mai multe dube. Și, ușor, ușor, în funcție de necesitatea pieţei, am crescut treptat. A fost o creștere naturală. Colaboram foarte bine cu barmanii de pe locații, că ei sunt punctul cheie în interacțiunea dintre manager și noi, furnizorii, și tot ei știu ce produse trebuie comandate“.