Afaceri la pensie: Tanti Paraschiva face plăcinte în centrul Sibiului, după patru decenii în care a fost ceasornicar

placinte-bihorene-9-ftix Sursa foto: Turnulsfatului.ro

După ce a lucrat 40 de ani ceasornicar, Paraschiva Vulcu, o pensionară din Sibiu aduce în centrul orașului plăcintele bihorene pe care le face în „prăvălia” ei de pe strada Avram Iancu, aproape de Biserica Ursulinelor, arată un reportaj publicat de TurnulSfatului.ro.

Tanti Paraschiva este născută la Miercurea Sibiului, dar a copilărit la Apoldu de Jos. A făcut școala de ceasornicar, trei ani, la Galați, și a urmat cursurile Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu, la seral. A lucrat 40 de ani ceasornicărie, la început la Cooperativa Tehnica Nouă, iar apoi în atelierul pe care l-a deschis chiar ea.

„Sunt aici de 38 de ani, am lucrat la Tehnica Nouă 20 de ani, iar apoi în 84 mi-am făcut atelierul meu particular de ceasornicărie. Primul atelier l-am avut pe 9 mai, m-au demolat acolo și mi-au dat spațiul aici. Până în 2003 am plătit chirie, iar apoi l-am cumpărat. Eu am fost curajoasă și dacă pe vremea comuniștilor am reușit să fac prăvălia mea înseamnă că acest lucru nu îl putea face oricine”, povestește cu mândrie Paraschiva.

Rețeta plăcintelor pe care le face Paraschiva este din Bihor, de la Băile Felix și a fost culeasă de fostul ei soț care lucra în domeniul comerțului.

„Rețeta este de la Bihor, de la Felix. El mergea la stațiune, la Felix, a luat rețeta de la o doamnă de acolo. Eu i-am zis așa, să aducă la Sibiu ceva care nu exista, el a fost un mare comerciant, aproviziona tot Sibiul”, mai explică aceasta.

Paraschiva se trezește în fiecare dimineață la ora 5 ca să plămădească aluatul pentru plăcinte, astfel încât să fie gata până la ora 10, atunci când deschide plăcintăria. Pregătește câteva sortimente din fiecare, iar dacă clienții îi cer și au puțină răbdare, le gătește chiar în fața lor, ca să le poată mânca calde.

„Fac să am făcute câteva, iar ce mi se cere le pregătesc în fața oamenilor, la ora cinci sunt în drum spre prăvălie, frământ aluatul care se dospește și-și face meseria lui, în timp ce eu pregătesc toate ingredientele, curăț cartofii, totul se pregătește dimineața, de aia deschid numai la 10”.

Articolul integral poate fi citit AICI