Afacerile Apple sunt tot mai amenințate de valul de Covid din China

iphone Foto: gsmarena

Afacerile companiei Apple sunt amenințate de o epidemie de coronavirus răspândită în China, experții în lanțul de aprovizionare avertizând asupra riscului tot mai mare de întrerupere timp de câteva luni a producției de iPhone-uri, scrie Financial Times.

Gigantul tehnologic american a fost nevoit să se confrunte cu mai mult de o lună de haos la fabrica principalului său contractor, Foxconn din Zhengzhou, China, cunoscută sub numele de “Orașul iPhone”, în urma unei epidemii de Covid-19 care a început în octombrie.

Foxconn și-a mutat o parte din producție la alte fabrici din China, în timp ce Apple a colaborat cu furnizorii de componente pentru a atenua timpii de așteptare neobișnuit de lungi – aproximativ 23 de zile pentru clienții care cumpără iPhone-uri high-end în SUA, potrivit unui studiu realizat de banca elvețiană UBS.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pe măsură ce guvernul chinez revine asupra politicii sale de zero-Covid, un risc de mai lungă durată se profilează acum: potențialul de penurie de lucrători la fabricile de componente sau la fabricile de asamblare din întreaga țară.

“Ar trebui să vedem multe operațiuni afectate de absenteism, nu doar la fabrici, ci și la depozite, instalații de distribuție, logistică și transport”, a declarat Bindiya Vakil, director executiv al Resilinc, un grup cu sediul în California care urmărește peste 3 milioane de componente pentru a furniza servicii de cartografiere a lanțului de aprovizionare.

Apple a avertizat pe 6 noiembrie cu privire la perturbări “semnificative” înaintea sezonului de sărbători. Această declarație rară a venit la mai puțin de două săptămâni după ce directorii au prognozat o creștere slabă a vânzărilor în perioada crucială din jurul Crăciunului, de sub 8%.

Consensul în rândul analiștilor este că veniturile companiei în acest trimestru vor scădea cu puțin sub nivelul record de 123,9 miliarde de dolari pe care l-a atins în aceeași perioadă a anului trecut, iar profitul net ar urma să scadă cu peste 8%, potrivit estimărilor băncilor reunite de Visible Alpha. Acest lucru ar întrerupe o serie de 14 trimestre de creștere a veniturilor, în condițiile în care Apple se confruntă cu o penurie de între 5 și 15 milioane de iPhone-uri.

Mulți analiști au ridicat inițial previziunile pentru următoarele șase luni, presupunând că comenzile neexecutate vor fi amânate și nu anulate.

Dar riscurile pentru veniturile Apple pentru 2023 au crescut, deoarece modelarea a arătat că 1 milion de chinezi riscă să moară din cauza Covid în următoarele luni de iarnă, după ce președintele Xi Jinping a eliminat controalele stricte împotriva pandemiei. Un magazin Apple din principalul cartier comercial din Beijing a fost nevoit să reducă orele de lucru săptămâna trecută pentru că toți angajații săi erau bolnavi.

O cincime din veniturile Apple provine din vânzările din China, în timp ce peste 90% din iPhone-uri sunt asamblate acolo. Rivalul Samsung, producător de smartphone-uri, a ieșit din China în 2019 și a diversificat asamblarea în cel puțin patru țări.

Horace Dediu, analist independent la firma de consultanță Asymco, a declarat că problemele de producție și operaționale ale Apple din ultimele luni ar putea fi urmate de o criză a cererii în China, pe măsură ce consumatorii își reprioritizează obiceiurile de consum.

“Deși în restul lumii cererea a crescut în timpul blocajelor, aceasta s-a datorat muncii de acasă și stimulentelor”, a spus Dediu. “Cu o imunitate scăzută și plase de siguranță minime, consumatorii chinezi ar putea să se retragă și să evite achizițiile mari anul viitor.”

Cei mai importanți furnizori taiwanezi ai Apple, printre care Foxconn, Pegatron și Wistron, au răspuns prin încercarea de a-și extinde operațiunile lor incipiente din India.

Prabhu Ram, șeful grupului de informații din industrie de la CyberMedia Research din Gurgaon, India, a estimat că peste 7-8% din iPhone-uri sunt asamblate în India și a prezis că cei trei mari furnizori taiwanezi vizează ca 18% din asamblarea iPhone-urilor să se facă în India până în 2024.

Încercarea Chinei de a eradica boala, în loc să o gestioneze, a lăsat liniile de asamblare din țară expuse, a declarat Alan Day, președintele State of Flux, o companie de consultanță în domeniul lanțului de aprovizionare cu sediul la Londra, care a lucrat cu ONU la elaborarea unor standarde corporative pentru a răspunde la focarele de Covid.

“Următoarele două până la șase luni vor fi într-adevăr un moment definitoriu pentru lanțul de aprovizionare al Apple, din cauza imaturității Chinei în ceea ce privește gestionarea Covid”, a declarat Day. “Restul lumii a dezvoltat standarde, dar China a fost aproape inexistentă în ceea ce privește determinarea companiilor să adopte aceste standarde.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: