AFIR: Gradul de absorbţie al fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale va fi în procent de 93% la încheierea exerciţiului financiar 2021 – 2022

frizon group, agricultura Sursa foto: Frizon, Facebook

Gradul de absorbţie al fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale la încheierea exerciţiului financiar 2021 – 2022 va fi în procent de 93%, a estimat directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Dorin Dumitru Opreanu, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit luni cu personalul de conducere al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional şi judeţean, la eveniment participând secretarul de stat Sorin Moise, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală – AM PNDR, Bogdan Dumitrescu, şi directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), întâlnirea a vizat analiza implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, realizarea ţintelor previzionate pentru anul financiar 2021-2022, care se va încheia la 15 octombrie 2022, precum şi identificarea problemelor care apar în procesul de accesare a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Totodată, s-a evaluat punctual cu fiecare oficiu judeţean şi centru regional al AFIR modalitatea de accelerare a absorbţiei fondurilor europene.

„Eu am încredere foarte mare în această structură, pe care o ştiu bine din perspectiva funcţionării, vreau să lucrăm împreună şi să avem aceleaşi rezultate bune, la dumneavoastră este munca efectivă pe care trebuie să o realizaţi în materializarea misiunii pe care o aveţi fiecare în parte şi toţi deopotrivă. (…) Cifrele sunt cartea voastră de vizită, iar prin munca şi efortul depus aţi reuşit să vă mobilizaţi. Iată că unii dintre voi au rezultate foarte bune, în timp ce la alte centre regionale se simte nevoia de a creşte implicarea şi ritmul de lucru pentru a atinge cel puţin ţintele de absorbţie stabilite pentru acest an”, a declarat ministrul Agriculturii.

La rândul său, directorul general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, estimează că gradul de absorbţie al fondurilor europene la încheierea exerciţiului financiar va fi în procent de 93%.

Printre problemele semnalate în accesarea fondurilor europene a fost menţionată situaţia beneficiarilor de achiziţii publice, subliniindu-se faptul că sunt necesare demersuri pentru fluidizarea etapelor parcurse până la atribuirea contractelor. De asemenea, printre alte dificultăţi întâmpinate de către beneficiarii PNDR se numără şi imposibilitatea accesării de credite în condiţii avantajoase, în acest sens stabilindu-se întâlniri cu reprezentanţii principalelor bănci comerciale pentru discuţii aplicate, imposibilitatea finalizării proiectelor din cauza costurilor în creştere a materialelor de construcţii, precum şi deficitul de personal.

Sursa foto: Frizon, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *