Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis la solicitarea Economedia că instituția vrea simplificarea modului de desfășurare și de finanțare pentru programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.
„Referitor la „Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”, Administrația Fondului pentru Mediu dorește simplificarea modului de desfășurare și de finanțare, în acest moment ghidul de finanțare al programului fiind încă în faza de elaborare”, transmite AFM.
În ceea ce privește programele care vor fi descentralizate, AFM spune că analizează posibilitatea ca și programul Rabla la becuri să fie descentralizat.
„La momentul actual, doar „Programul privind casarea autovehiculelor uzate” se va descentraliza, iar pentru celelalte programe menționate de dumneavoastră analizăm posibilitatea descentralizării acestora. În ceea ce privește “Programul privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led”, în acest moment nu avem informații privind numărul persoanelor interesate”, mai menționează instituția.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 125 din 16 septembrie 2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Administrația Fondului poate colabora cu unitățile administrativ-teritoriale sau cu subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, prin contracte de delegare multianuale încheiate cu acestea, în vederea derulării în comun a proiectelor și programelor pentru protecția mediului care au ca beneficiari finali ai finanțării din Fondul pentru mediu persoanele fizice.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat în luna septembrie că unele programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi descentralizate, iar primul program de acest fel va fi „Rabla” local, pentru casarea maşinilor mai vechi de 15 ani.
„Am aprobat o Ordonanţă de Urgenţă acum două săptămâni prin care am făcut posibilă inclusiv descentralizarea unor programe finanţate de AFM, tocmai pentru a creşte poate şi de mii de ori capacitatea de implementare. Prin includerea autorităţilor publice locale în procesul de implementare putem să creştem foarte mult capacitatea de implementare a acestor programe. Discutăm zilele acestea cu AFM aceste aspecte. Primul program descentralizat va fi ‘Rabla’ local, pentru maşini mai vechi de 15 ani, acolo unde banii vor fi, conform Ordonanţei de Urgenţă, daţi în prealabil autorităţii locale cu un scop anume”, a spus Tanczos.
În acelaşi timp, ministerul de resort pregăteşte pentru acest an o nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”.
„În mod similar, căutăm soluţia şi pentru fotovoltaice. Ne aşteptăm la o nouă sesiune a Programului ‘Casa Verde Fotovoltaice’, în acest an. Din calculele noastre, cererea este una imensă, de sute mii de gospodării, probabil, care doresc să instaleze asemenea panouri fotovoltaice. Noi trebuie să eliminăm barierele instituţionale, birocratice, să creştem capacitatea de implementare. Am identificat sursele pentru finanţare şi putem asigura un buget multianual de ordinul miliardelor de lei pentru acest program naţional foarte mult aşteptat. Singura barieră rămâne partea de cantităţi de panouri fotovoltaice produse şi capacitatea de instalare a companiilor care lucrează în acest domeniu. Dacă reuşim să facem această descentralizare, cu siguranţă rezolvăm partea administrativă şi birocratică”, a precizat ministrul Mediului.