AFP: Importurile chineze scad pe fondul pandemiei Coronavirus începute în 2020 și care persistă acum

Portul Shanghai Sursa foto: Wikipedia

Prima țară afectată de virusul Covid-19, dar și prima care și-a revenit, China a făcut în ultimii doi ani achiziții masive în străinătate pentru a-și susține redresarea, în special de materii prime și produse agricole, scrie AFP.

Dar gigantul asiatic se confruntă în ultimele săptămâni cu cea mai gravă epidemie din întreaga pandemie: milioane de persoane au fost izolate în grabă, în special în Shanghai, capitala economică a țării.

Restricțiile de călătorie pun la grea încercare lanțurile de aprovizionare din acest oraș cu 25 de milioane de locuitori. Orașul-port este un important punct de intrare și ieșire a mărfurilor din China.

Prin urmare, cifrele comerciale ale Chinei pentru luna martie au fost mixte miercuri. Luna trecută, importurile au scăzut cu 0,1% în ritm anual, a anunțat Serviciul Vamal. Scăderea neașteptată este prima din august 2020, când gigantul asiatic își revenea treptat după primul val al pandemiei.

Analiștii intervievați de agenția Bloomberg anticipau în martie o creștere a importurilor față de anul trecut (+8,4%).

În ceea ce privește exporturile Chinei, acestea au pierdut din avânt: vânzările chinezești în străinătate au crescut în martie cu 14,7% în ritm anual. Cu toate acestea, această rată a fost mai mică decât cea de 16,3% înregistrată în ianuarie și februarie la un loc, singurele date publicate la acel moment.

„Impactul anumitor factori internaționali și interni a fost mai mare decât se aștepta”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Serviciului vamal chinez, Li Kuiwen.

Scăderea exporturilor de luna trecută a venit într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile occidentale ulterioare au provocat un șoc pe piețe.

Cifrele comerciale din martie „evidențiază” impactul pe care îl au carantinele și restricțiile legate de epidemie asupra activității și cheltuielilor de consum, a declarat analistul Rajiv Biswas de la IHS Markit (S&P Global).

În afară de Shanghai, câteva zeci de milioane de chinezi au fost obligați să intre în carantină luna trecută, în special în nord-estul țării, leagănul industriei auto, precum și în metropola tehnologică Shenzhen (sud).

„Închiderea temporară a unor fabrici […] a afectat, de asemenea, cererea de materii prime importate” din străinătate, a spus Biswas.

În următoarele două luni, importurile „vor rămâne slabe”, deoarece comenzile noi au scăzut în martie din cauza închiderilor, avertizează economistul Jiwei Jang de la Pinpoint Asset Management. În plus, transportul „durează” din cauza restricțiilor, a spus el.

Scăderea exporturilor se datorează revenirii treptate la normalitate pe frontul epidemic în Occident, potrivit analistului Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

Exporturile chinezești au beneficiat foarte mult în ultimii doi ani de nevoia restului lumii de produse de protecție Covid, cum ar fi măștile, și de echipamente de tele-muncă. Dar această cerere este acum în declin.

Într-un moment în care războiul din Ucraina și sancțiunile aferente creează incertitudine în comerțul mondial, China a înregistrat un salt de 12,2% în primul trimestru, în ritm anual, în comerțul cu Rusia, potrivit China Customs.

China, care nu a condamnat invazia rusă, a fost cel mai mare partener comercial al Moscovei timp de 12 ani. Vecinul rus este un important furnizor de gaze, petrol și produse agricole pentru Beijing.

Sursa foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *