Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât joi, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, citând aşteptările referitoare la o continuă înrăutăţire a finanţelor publice şi o creştere rapidă a datoriei, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Retrogradarea Chinei, a doua economie a lumii, a venit la o zi după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a impus tarife pe scară largă la importurile provenite din principalii parteneri comerciali ai SUA, iar China a fost una din cele mai grav lovite, însă Fitch a precizat că această decizie nu a fost inclusă încă în prognozele sale.
Joi, Fitch a coborât ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută ale Chinei de la “A plus”, până la “A”, la un an după ce a modificat perspectiva asociată ratingului de ţară.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Retrogradarea reflectă aşteptările noastre referitoare la o continuă înrăutăţire a finanţelor publice ale Chinei şi o creştere rapidă a datoriei publice în perioada de tranziţie economică a ţării”, a informat Fitch într-un comunicat de presă .”Ne aşteptăm ca raportul datorie guvernamentală/PIB să-şi continue tendinţa de creştere semnificativă în următorii ani, alimentat de deficitele mari şi creşterea slabă a PIB-ului nominal”, adaugă agenţia de evaluare.
Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental al Chinei să crească până la 8,4% din PIB în 2025, de la 6,5% din PIB în 2024, semnificativ peste media de 2,7% a ţărilor care beneficiază de un rating de tip “A”. În schimb, analiştii Fitch prognozează că ritmul de creştere economică al Chinei va fi de 4,4% în 2025, de la 5% în 2024.
În luna aprilie 2024, Fitch a revizuit perspectiva asociată ratingului suveran al Chinei, la “negativă”, de la “stabilă”, citând riscurile la adresa finanţelor publice pe măsură ce economia se confruntă cu o incertitudine crescută în tranziţia sa la un nou model de creştere.
În replică, Ministerul chinez al Finanţelor a spus că Beijingul “regretă profund” şi nu recunoaşte retrogradarea Fitch, adăugând că este vorba de o decizie “părtinitoare şi care nu reflectă în totalitate şi în mod obiectiv situaţia reală din China”.