Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, marţi, ratingul Israelului, de la “A plus” până la “A”, din cauza “probabilităţii sporite” a intensificării conflictului cu Hezbollah, în contextul escaladării riscurilor geopolitice în Orientul Mijlociu, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Perspectiva atribuită ratingului rămâne negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă. Este a doua oară în acest an când S&P înrăutăţeşte ratingul de credit al Israelului.
“Vedem o probabilitate sporită ca actualul conflict al Israelului cu Hezbollah, ţinând cont de recenta escaladare a luptelor, să devină mai intens şi mai îndelungat, ceea ce reprezintă un risc de securitate pentru Israel”, susţin analiştii S&P.
Yali Rothenberg, contabil general la Ministerul de Finanţe din Israel, a declarat că decizia “vine ca răspuns la continuarea războiului” şi a subliniat că “economia Israelului este diversificată, având capacitatea dovedită de a se redresa în urma crizelor”.
“Balanţa de plăţi a Israelului rămâne solidă şi ţara continuă să înregistreze un excedent semnificativ de cont curent, alături de rezerve externe importante, care reprezintă o protecţie de securitate pentru economia Israelului”, a adăugat oficialul.
Vineri, agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul suveran al Israelului, pe fondul temerilor privind un conflict generalizat în Orientul Mijlociu.
Iranul a început marţi să lanseze rachete asupra Israelului, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Iranul “a comis o greşeală gravă” atacând ţara sa şi că “va plăti preţul pentru asta”, Israelul fiind hotărât “să-i tragă la răspundere pe inamicii săi”.
Conflictele s-au dovedit a fi costisitoare pentru Israel, cheltuielile guvernamentale sunt în creştere iar deficitul bugetar s-a adâncit.
Oficialii din Israel estimează că până la finalul anului viitor costurile se vor ridica la aproximativ 66 miliarde de dolari, peste 12% din PIB.
S&P a înrăutăţit prognozele privind creşterea economiei Israelului, la 0% în 2024 şi 2,2% în 2025, şi se aşteaptă la adâncirea deficitului bugetar, în urma majorării cheltuielilor de apărare.