Alegerea primarului Bucureștiului, Nicușor Dan, ca viitor președinte al României va face loc, probabil, unui nou guvern care să abordeze riscurile fiscale ale națiunii de la Marea Neagră, deși provocările rămân „substanțiale”, a declarat S&P Global Ratings, scrie Bloomberg.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Piețele vor dori să vadă cât de repede va fi format noul guvern și cât de credibile sunt planurile sale de consolidare fiscală”, a declarat S&P pentru Bloomberg News într-un răspuns scris la întrebări. Esențial va fi modul în care România își va aborda deficitele bugetare și de cont curent „mari” până anul viitor, „pe fondul unei politici fragmentate și al unei creșteri mai slabe”, a mai transmis agenția de rating.
România a reușit să își finanțeze deficitele „gemene ridicate” cu intrări de capital, inclusiv emisiuni de euroobligațiuni, fonduri ale Uniunii Europene și investiții străine, a declarat S&P.
„Eventualele întârzieri ale unui răspuns politic ar putea submina unele surse de finanțare externă”, a adăugat aceasta.
S&P a precizat că ar putea reduce rating-ul României în cazul în care deficitele cresc mai mult decât se așteaptă „pe termen mediu” cu privire la măsurile de politică și creșterea economică mai lentă.
„În opinia noastră, acest lucru ar duce la o creștere mai accentuată a datoriei publice și a poverii dobânzilor, în timp ce ar cântări și asupra deficitelor substanțiale de cont curent ale României”, a spus aceasta.
Compania de rating a semnalat la începutul acestei luni că România și-ar putea pierde gradul de investiție dacă turbulențele politice persistă, avertizând că perspectivele țării par mai riscante decât implică perspectiva negativă a ratingului suveran BBB- al țării.
Victoria centristului Dan asupra unui candidat de extremă dreapta a oferit o ușurare pentru piețele și a pus capăt la șase luni de turbulențe politice.
Victoria din primul tur al alegerilor a ultranaționalistului George Simion a declanșat o prăbușire a piețelor, ducând leul la un minim record față de euro.
În schimb, primarul Bucureștiului a candidat într-o campanie de menținere a parcursului pro-european de încredere al României.
Luni, într-un interviu acordat Bloomberg, ministrul interimar al finanțelor, Barna Tanczos, a declarat că noul guvern ar trebui să acționeze rapid cu reforme pentru redresarea finanțelor publice.
Guvernul de coaliție al țării, care s-a prăbușit după concursul din primul tur, a avut dificultăți în a reduce ceea ce a devenit cel mai mare deficit bugetar din UE la 7% din producția economică în acest an.