Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a declarat marți că membrii organizației sunt pregătiți să elibereze mai mult petrol din rezerve pentru a atenua creșterea prețurilor la energie, scrie Financial Times. Oficialul a criticat în schimb Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru că au refuzat să pompeze mai mult țiței.
Fatih Birol a spus că eliberarea a 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice anunțată săptămâna trecută de către SUA și aliați a fost un „răspuns inițial” și că AIE este gata să facă „totul” pentru a reduce volatilitatea pe piețele energetice determinată de invazia Rusiei în Ucraina.
Prețurile petrolului au crescut în ultimele zile, țițeiul Brent de referință internațional atingând luni nivelul de 139 de dolari pe baril, maximul din ultimii 14 ani, după ce SUA au anunțat că fac eforturi pentru interzicerea exporturilor de petrol din Rusia, al doilea mare producător de țiței din lume.
În loc să scadă prețul, anunțul privind eliberarea petrolului făcut de membrii AIE a scumpit de fapt petrolul, deoarece comercianții se așteptau la o cantitate mai mare eliberată.
„Suntem gata să [eliberăm] cât de mult petrol este necesar”, a declarat Birol pentru Financial Times, menționând că 60 de milioane de barili reprezintă doar 4% din rezervele strategice totale de petrol ale membrilor AIE. „Monitorim piețele și suntem gata să eliberăm mai mult petrol din stocuri”, a precizat el.
Birol a adăugat că a avut, de asemenea, discuții cu țările producătoare de petrol din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia cu privire la creșterea producției. „Suntem în strânsă legătură cu… mai multe țări producătoare care se comportă mai responsabil decât altele”, a spus el, într-o critică la adresa Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.
Cei doi membri OPEC au fiecare mai multe capacități de producție decât orice alt producător de petrol, dar până acum au refuzat să crească producția.
„Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alți producători din Orientul Mijlociu au [o] cantitate semnificativă de capacitate de producție și m-aș fi așteptat de la ultima întâlnire OPEC+ ca acele țări să transmită câteva mesaje reconfortante pentru piețele petroliere globale în ceea ce privește creșterea perspectivelor de producție”, a spus Birol. „Acea întâlnire, din punct de vedere al pieței, a fost una dezamăgitoare”, a menționat el.