Ministerul Agriculturii, ocolit până acum de fondurile din PNRR, va intra și ea în program, ca ordonator de credit, potrivit unei Hotărâri de Guvern ce aprobă distribuția bugetului aferent reformelor și investițiilor finanțate prin Planul național de redresare și reziliență al României pentru fiecare coordonator de reformă și/sau investiții.
Alocarea pentru Agricultură este însă modestă, doar 20 de milioane de euro, din care 17 milioane de euro rambursabili. Banii pentru Agricultură vor veni prin noul program din PNRR, RePowerEU, ce prevede 17 milioane de euro pentru dezvoltarea de parcuri solare plutitoare pe canalele de irigații din România și încă 3 milioane euro pentru “Crearea unui cadru juridic pentru utilizarea terenurilor aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru investițiile în sursele regenerabile de energie”.
„Scopul noului capitol RePowerEU este de a contribui la reducerea dependenței de combustibili fosili în România, prin sprijinirea implementării energiilor din surse regenerabile și a renovărilor de eficiență energetică care vizează cei mai vulnerabili consumatori și creșterea capacității rețelei de transport a energiei electrice de a integra surse regenerabile de energie”, se arată în documentul citat.
Instituțiile ce vor fi responsabile de deularea RePowerEU sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Secretariatul General al Guvernului.
Per total, bugetul total al PNRR rămâne aproximativ la fel, 29 de miliarde până la 31 decembrie 2026.
Economedia a scris în exclusivitate, aici, ce proiecte energetice va finanța România prin componenta RePowerEU din PNRR: Vouchere de 72.500 lei pentru renovarea energetică a locuințelor, vouchere de 25.000 lei pentru fotovoltaice, panouri solare flotante pe canale de irigații, ghișee de consiliere energetică și investiții pentru Transelectrica.