Primele curse programate să aterizeze la Aeroportul Otopeni în noaptea de sâmbătă spre duminică, odată cu intrarea în Spațiul Schengen (cu aeroporturile) sunt cele care vin dinspre Paris, Roma și Hamburg, au transmis vineri, 29 martie, oficialii Companiei Naționale Aeroporturi București. De duminică, 31 martie, începând cu ora 00 00 România este în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud -Agigea, Midia și Mangalia).
,,Pe 31 martie a.c., primele zboruri din spațiul Schengen care vor ateriza pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam, Geneva. Conform programului, acestea vor sosi în intervalul orar 00.05 – 01.00 LT” -Aeroportul Otopeni.
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein. În continuare sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor. Toate persoanele vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil. (n.r. Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia nu sunt țări UE, dar sunt în spațiul Schengen).
Exemplu practic de călătorii intra-Schengen pentru transportul aerian
O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai face obiectul verificărilor la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor intra-Schengen.
Ministerul de Interne : ,,În anul 2023 pe aeroporturile din Romania au fost înregistrate peste 160.000 de curse, dintre care aproximativ 66% au fost zboruri către/dinspre zona Schengen. Dintre cele aproximativ 110.000 de curse către/dinspre zona Schengen: 55,5% au fost înregistrate pe Aeroportul Otopeni, 14,6% pe Aeroportul Cluj Napoca, 7,9% pe Aeroportul Iași și 7,8% pe Aeroportul Timișoara. Aproximativ 23 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile internaționale din România în anul 2023, cei mai mulți fiind înregistrați pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București (13.727.345 de pasageri), urmat de Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca (aproximativ 3 milioane de pasageri) și Aeroportul Internațional Iași (peste 2 milioane de pasageri). În cursul anului 2023 aproximativ 300.000 de minori au efectuat curse de pe aeroporturile din România. Față de peste 2.500 minori s-a luat măsura nepermiterii ieșirii din România.”