Airbus își reduce estimările privind livrările de avioane în acest an, pe fondul problemelor cu livrările de motoare

airbus A330 MRTT Foto: Airbus

Grupul aeronautic european Airbus a înrăutăţit luni ţinta totală de livrări din acest an la aproximativ 770 de aeronave, de la aproximativ 800, şi a amânat din 2026 în 2027 obiectivul de a avea o producţie lunară de 75 de avioane cu fuselaj îngust, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

“Ne confruntăm cu dificultăţi în acest moment, trebuie să luăm taurul de coarne”, le-a spus analiştilor directorul general al Airbus, Guillaume Faury.

Industria aerospaţială este afectată de lipsa de angajaţi calificaţi, în timp ce livrările nu s-au stabilizat, după ce în urma pandemiei mulţi furnizori au rămas cu o situaţie financiară dificilă.

Livrările de motoare pentru cea mai vândută gamă de avioane, A320, s-au deteriorat “semnificativ” în ultimele luni, acesta fiind unul dintre factorii care au determinat grupul să-şi înrăutăţească previziunile privind producţia, a explicat Faury. Acesta a avertizat că furnizorii de motoare vor trebui “să se confrunte cu consecinţele” întârzierilor.

De asemenea, Airbus este afectat de deficitul de scaune şi componente pentru cabine, “continuăm să observăm o situaţie extrem de dificilă privind interioarele”, a declarat Faury.

În Canada, angajaţii care produc componente pentru trenurile de aterizare Airbus şi Boeing la o uzină Safran de lângă Montreal sunt în grevă de aproape patru săptămâni.

Acţiunile Airbus au înregistrat un avans semnificativ de la începutul anului, în timp ce rivalul american Boeing trece printr-o criză de amploare, care a dus la prăbuşirea severă a cotaţiei acţiunilor sale.

Acţionarii Airbus şi-au dat în aprilie acordul pentru o reînnoire parţială a Consiliului de administraţie şi au sprijinit un dividend special în valoare de aproape 800 milioane de euro, pe lângă dividendele obişnuite.

Ca răspuns la presiunile venite de la investitori, conducerea Airbus a propus în luna februarie un dividend special, o dovadă a încrederii în afacerile sale comerciale, în pofida problemelor înregistrate de divizia sa spaţială.

Cel mai mare producător mondial de avioane constată în prezent cum comenzile venite de la companiile aeriene îşi revin după pandemie, ceea ce ajută Airbus să îşi refacă rezervele de numerar, în contrast cu ceea ce se întâmplă la rivalul Boeing, care este în mijlocul procesului de schimbare a echipei manageriale şi în paralel suferă de pe urma problemelor cu datoriile.

Analiştii sunt de părere că Airbus este pe o traiectorie care îi va permite să îşi atingă ţinta de a livra 800 de avioane în acest an, după ce în primul trimestru a livrat 142 de avioane.

Confruntate cu necesitatea de a-şi reduce amprenta de mediu pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon în 2050, precum şi pentru a răspunde la prognozele care arată că traficul aerian mondial se va dubla, companiile aeriene s-au angajat într-un vast program de modernizare a flotelor. Pentru a-şi asigura creşterea viitoare, companiile aeriene s-au grăbit să îşi rezerve cât mai devreme sloturile de livrări disponibile ale constructorilor de avioane, care au carnete de comenzi care se întind până în următorul deceniu.

În 2023, Airbus a reuşit să livreze clienţilor 735 de avioane, depăşindu-şi uşor obiectivul de 720 de avioane.

Foto: Airbus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *