Airly: În 57% dintre cele 3.700 de școli monitorizate în România, normele de poluare cu particule fine sunt depășite

Airly Sursa foto: Airly

Dintre cele 3.700 de școli analizate în întreaga țară de Airly, companie de monitorizare a calității aerului, peste 57% depășesc noile norme de poluare a aerului stabilite de către OMS privind poluarea cu particule fine (PM2.5) și 41,5% depășesc nivelurile sigure de dioxid de azot (NO2). Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces la date privind calitatea aerului în timp real, conform noului studiu realizat de Airly în România.

Airly îşi propune să extindă rețeaua cu 50 de senzori pentru măsurarea calităţii aerului în timp real în apropierea școlilor aflate în apropierea zonelor aglomerate.

În analiza Airly privind calitatea aerului în apropierea școlilor din România au fost luate în considerare noile standarde anunțate în luna septembrie a acestui an de Organizația Mondială a Sănătății. A fost utilizată o normă zilnică pentru NO2 – care este de 25 micrograme pe metru cub.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acestea arată că, pe parcursul anului școlar, analizând separat fiecare zi şi fiecare dintre cele 3.700 de şcoli cu datele de poluare a aerului disponibile, pentru peste 41% dintre ele, standardele zilnice ale calității aerului au fost depășite. Mai mult, depășirea noii norme anuale a OMS (care se află acum la nivelul de 10 ug / m3) a avut loc pentru toate școlile analizate.

Nivelul de particule solide din aer poate fi, de asemenea, îngrijorător – în timp ce norma zilnică de particule cu volum mai mare (PM10) este depășită în 8,9% din școlile analizate comparat cu noile standarde ale OMS, norma zilnică a particulelor cu volum mai mic, dar potențial mai dăunătoare (PM2.5) este depășită în 56,8% din școli.

Majoritatea stațiilor de monitorizare din rețeaua națională nu măsoară concentrațiile de PM2,5, în timp ce toți senzorii Airly măsoară aceste concentrații și completează măsurătorile din aceeaşi zonă.

Contaminarea cu particule solide influențează dezvoltarea bolilor respiratorii, dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Cercetări recente efectuate de oameni de știință britanici și americani indică, de asemenea, că populaţia care creşte într-o zonă poluată din cauza traficului intens are o şansă mai mare de a dobândi anumite boli până la vârsta de 18 ani.

Poluarea aerului nu s-a redus în timpul restricțiilor din pandemie

Studiul Airly include și evoluţia anuală a poluării aerului în apropiere a 3.700 de școli din România pe baza datelor din propria rețea de senzori de calitate a aerului. Astfel, în septembrie 2021, standardele NO2 au fost depășite, în timp ce în aceeaşi perioada a anului 2020, aceste standarde au fost depășite începând cu luna noiembrie. În timpul iernii, un factor suplimentar care mărește poluarea (în afară de arderea combustibililor solizi în scopuri de încălzire a locuinţelor şi nu numai) este fenomenul inversării – care are ca rezultat concentrații mai mari de NO2, PM2.5 și PM10.

Rețeaua de monitorizare a calității aerului din România include peste 350 de puncte de măsurare de la senzorii Airly și stațiile de stat, dintre care 181 sunt senzorii Airly. Prin urmare, deși monitorizarea calității aerului s-a dezvoltat în ultimii ani, în prezent doar 12% din școlile din România au acces la date privind calitatea aerului în direct în vecinătatea lor.

Airly a lansat o campane ,#ȘcolileRespiră, cu scopul de a oferi senzori școlilor din România, care să monitorizeze în mod eficient calitatea aerului, să localizeze sursele de poluare și să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația atunci când se dovedește că aerul nu îndeplinește standardele necesare pentru a respira aer curat.

În cadrul campaniei, Airly va distribui 50 de senzori de monitorizare a calităţii aerului în exterior către școlile din România.

Senzorii vor monitoriza nivelul de particule poluante PM și gaze poluante periculoase (cum ar fi NO2, care este deosebit de dăunător pentru copii) 24 de ore pe zi în imediata vecinătate a școlii, iar oricine va fi interesat, părinții, comunitatea locală sau oficialii, va putea vizualiza aceste date gratuit pe aplicația sau pe harta Airly. Airly poate, de asemenea, să integreze datele oferite de senzor direct în platforma site-ului web al şcolii prin intermediul unui widget.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: