Update. AkzoNobel, cel mai mare producător de vopsele din Europa, va tăia 2.000 de locuri de muncă. Compania are activități și în România

romania-office-akzonobel Foto: AkzoNobel

Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel a anunțat un plan de reducere a costurilor, care presupune eliminarea a 2000 de locuri de muncă până la sfârșitul anului viitor. AkzoNobel are activități și în România și deține la noi în țară două facilități de producție, în Popești Leordeni și în Tunari.

UPDATE. Cel mai puternic impact se va resimți în Olanda, au transmis reprezentanții companiei, care spun că deocamdată nu se pot oferi cifre cu privire la activitățile din România.

“Suntem în curs de optimizare a organizării noastre la nivel global. În acest moment ne putem referi doar la numărul total de fte de aproximativ 2.000 de poziții la nivel global. Informații privind impactul local în România nu sunt încă disponibile. Compania având sediul central în Olanda , un impact mare va fi acolo”, au transmis reprezentanții AkzoNobel, la solicitarea Economedia.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Știre inițială. “AkzoNobel a anunțat următorii pași în vederea reducerii costurilor și a creșterii eficienței funcțiilor sale. Această inițiativă este menită să simplifice operațiunile, să accelereze procesul decizional și să raționalizeze structura de management a companiei. Un element-cheie al planului implică reducerea a aproximativ 2.000 de posturi la nivel global”, se arată într-un anunț al companiei.

„În ultimele trei trimestre, ne-am demonstrat capacitatea de a crește. Ne propunem să accelerăm creșterea profitabilă prin optimizarea organizației noastre funcționale, pentru a deveni mai agili pe piețele volatile și pentru a contracara vânturile potrivnice, cum ar fi creșterea costului forței de muncă”, explică CEO-ul AkzoNobel, Greg Poux-Guillaume.

Ajustările structurale sunt planificate să fie finalizate până la sfârșitul anului 2025.

În România, grupul AkzoNobel este prezent pe categoria de vopsele și acoperiri decorative și sisteme profesionale destinate construcțiilor arhitecturale și adezivi și vopsele decorative pentru industria mobilei prin compania Fabryo Corporation SRL, pe categoria produselor decorative și protecțiilor maritime prin International Paint Romania și pe categoria acoperirilor decorative în pulbere prin AkzoNobel Powder Coatings SA Atena, Sucursala București. Cele trei entități juridice operează cu peste 400 angajati, conform site-ului companiei. AkzoNobel deține în România două facilități de producție, în Popești Leordeni și în Tunari.

Pierderile de locuri de muncă echivalează cu aproximativ 6% din forța sa de muncă globală și nu este încă clar câte reduceri vor afecta lucrătorii olandezi, relatează Euronews.com, care menționează că grupul este cel mai mare producător de vopsele din Europa

Declarația de marți vine după măsuri similare de reducere a costurilor anunțate la începutul acestui an,, mai menționează publicația.

În luna mai, firma a anunțat că va închide unități de producție din Țările de Jos, Irlanda și Zambia și că va transfera producția în alte locații.

AkzoNobel a precizat la acel moment că măsura era „prima parte a unui plan multianual de eficientizare industrială care va fi finalizat până la sfârșitul anului 2026”.

La sfârșitul anului 2023, AkzoNobel și-a manifestat, de asemenea, intenția de a reduce cheltuielile, afirmând că dorește să economisească 250 de milioane de euro pe parcursul a trei ani.

Măsura vine ca răspuns la o încetinire a cererii post-pandemică.

Conform rezultatelor firmei pentru al doilea trimestru, profitul ajustat înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) a ajuns la 400 milioane EUR.

Deși a fost mai mare decât suma de 397 milioane EUR înregistrată cu un an mai devreme, totalul a fost sub așteptările analiștilor.

Ca răspuns la raportul privind câștigurile, compania a declarat că se așteaptă ca EBITDA pentru 2024 să se situeze la limita inferioară a previziunilor sale de 1,50 miliarde EUR până la 1,65 miliarde EUR, conform Euronews.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: