Miliardarul ceh Karel Komarek, care a transformat o companie regională de energie într-un imperiu de afaceri global după căderea Zidului Berlinului, pariază acum pe vânzarea de bilete de loterie în locuri precum Chicago şi Londra pentru a stimula creşterea afacerilor sale la nivel internaţional, transmite Reuters, citat de News.ro.
Karel Komarek, al doilea cel mai bogat om din Cehia, în urma văduvei lui Petr Kellner şi înaintea deal-maker-ului Daniel Kretinsky, se foloseşte de operatorul de loterie Allwyn ca un deschizător de drumuri pentru grupul său de investiţii KKCG, spunând Reuters: ”Creşterea în divertismentul condus de loterie este absolut esenţială pentru strategia noastră mai largă a grupului”.
Allwyn este deja cel mai mare operator de loterie din Europa, derulând operaţiuni naţionale în Italia, Austria, Grecia şi în alte părţi.
Două tranzacţii recente – pentru a opera loteria naţională din Regatul Unit şi loteria statului american Illinois – au mărit cota de piaţă a companiei Allwyn pe piaţa globală, care urmează să crească la 425 de miliarde de dolari în 2028 de la 283 de miliarde de dolari în 2023, potrivit datelor raportului Lottery Global Market Report 2024 al The Business Research Company.
”Suntem mereu deschişi la noi oportunităţi – în primul rând în Europa şi în SUA – în special atunci când ne putem baza pe expertiza existentă din cadrul grupului pentru a debloca potenţialul de creştere”, a declarat Komarek, 55 de ani, într-un interviu prin e-mail.
Allwyn a eclipsat afacerile energetice ale KKCG, generând venituri de 7,8 miliarde de euro (8,60 miliarde de dolari) în 2023, sau aproximativ 70% din veniturile totale ale KKCG.
A preluat rolul de operator al loteriei naţionale din Regatul Unit în februarie, după ce a câştigat o licitaţie împotriva actualului operator Camelot, unicul operator de la lansarea schemei din Regatul Unit, acum aproape 30 de ani.
Surse din industrie au spus că ofertele tehnologice ale Allwyn şi planul de a distribui o mare parte din profituri către cauze caritabile au ajutat la asigurarea înţelegerii.
Creşterea veniturilor disponibile şi a tehnologiei, cum ar fi aplicaţiile pentru smartphone, codurile QR şi inovaţiile pentru a face loteriile mai interactive, stimulează creşterea pe o piaţă globală în care International Game Technology (IGT), Scientific Games şi Intralot sunt printre cei mai mari jucători.
TENDINŢĂ DE DIGITALIZARE
Komarek a folosit un împrumut de 13.000 de dolari de la tatăl său pentru a începe o afacere cu supape şi conducte la începutul anilor 1990 ,în Cehoslovacia de atunci, înainte de a achiziţiona compania de explorare de petrol şi gaze Moravske Naftove Doly – o mişcare care a pus bazele averii sale.
Dar acordul său din 2012 de a prelua operatorul de loterie ceh Sazka, aflat în faliment, a fost cel care a propulsat expansiunea KKCG în străinătate.
”Era clar că există mult potenţial neexploatat şi că am putea replica această abordare la nivel internaţional şi să o folosim ca platformă de la care să construim”, a spus Komarek, a cărui avere netă s-a triplat din 2020 la 9,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Interesele mai recente ale KKCG includ biomedicina, iar grupul vede oportunităţi de a Îse implica mai profund în tehnologie, imobiliare, energie şi industrii în evoluţie, inclusiv în AI şi Web3, a declarat Komarek pentru Reuters.
Allwyn îşi propune să se extindă în continuare pe piaţa de loterie de 100 de miliarde de dolari din SUA, a declarat directorul executiv Robert Chvatal.
Majoritatea statelor din SUA operează propriile lor loterii, dar Chvatal consideră că aceste entităţi vor apela din ce în ce mai mult la furnizori privaţi precum Allwyn, pentru a genera mai multe profituri alimentate de tehnologie.
Allwyn, care nu a dezvăluit valoarea niciunei dintre investiţiile sale recente, a cumpărat, de asemenea, un pachet majoritar de acţiuni la furnizorul american de jocuri de loterie online Instant Win Gaming, în februarie.
”Tendinţa de digitalizare în acest sector este inevitabilă. Nu ne-am dus să achiziţionăm loteria Illinois pentru că vrem să rămânem acolo doar pentru următorii 20 de ani”, a declarat Chvatal pentru Reuters.
În 2022, Allwyn a anulat o înţelegere cu firma paravan Cohn Robbins Holdings Corp., care ar fi listat-o la New York la o valoare a întreprinderii de 9,3 miliarde de dolari, invocând condiţiile de piaţă volatile.
Chvatal a exclus pentru moment o ofertă publică iniţială pentru Allwyn, spunând că compania a fost bine finanţată prin împrumuturi bancare şi obligaţiuni.
”Avem dimensiunea şi produsul pentru a face o IPO, dar asta nu înseamnă că trebuie să o facem. Piaţa şi momentul trebuie să fie corect. O IPO este o distragere a atenţiei acum”, a spus el.