Al treilea turoperator european depune cerere pentru a intra în insolvență

turism turist valiză avion călătorie sursa foto: Pexels

Firma germană FTI Group, al treilea turoperator european, a depus luni cererea de intrare în insolvenţă la un tribunal regional din Munchen, precizând că face eforturi intense pentru a garanta că sejururile începute vor putea fi încheiate, informează AFP, citat de Agerpres.

FTI are aproximativ 11.000 de angajaţi la nivel mondial şi oferă sejururi în peste 40 de destinaţii din întreaga lume, inclusiv prin cele 10.000 de agenţii partenere din Germania. În exerciţiul financiar 2022/23, FTI a raportat vânzări anuale de aproximativ 4,1 miliarde de euro.

În pofida ofertei de preluare lansată în luna aprilie de un consorţiu de investitori, nivelul rezervărilor a rămas cu mult sub aşteptări, a explicat grupul FTI. În paralel, furnizorii au cerut plata anticipată, ceea ce a antrenat o nevoie crescută de lichidităţi care nu a putut fi acoperită. În aceste condiţii, insolvenţa a devenit inevitabilă, a precizat al treilea touroperator european după liderii TUI şi Der Touristik.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Vor fi întreprinse eforturi susţinute pentru a garanta că sejururile începute se vor putea termina aşa cum era programat”, se arată într-un comunicat al grupului FTI. În schimb, compania va fii nevoită fie să anuleze fie să finalizeze doar parţial toate călătoriile începând cu data de 4 iunie, ceea ce ar putea afecta mii de călători la începutul sezonului estival.

Viitorul FTI părea asigurat după ce firma a primit ajutoare publice în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro în timpul crizei Covid. Ulterior un consorţiu de investitor condus de fondul american Certares a anunţat în luna aprilie că vrea să preia FTI pentru un euro şi să injecteze 125 milioane de euro pentru recapitalizarea firmei. Autoritatea germană din domeniul competiţiei nu şi-a dat încă acordul pentru această tranzacţie. Cu toate acestea, guvernul de la Berlin nu a dorit să acorde noi ajutoare financiare pentru FTI în cursul negocierilor care s-au derulat în ultimele zile.

Ministerul german al Economiei a calificat insolvenţa drept un eveniment “tragic”, dar a adăugat că nu poate oferi noi ajutoare.

Pentru despăgubirea clienţilor FTI, va fi pus în funcţiune un fond de protejare a călătorilor, care a fost creat de sectorul turismului în anul 2021 după falimentul turoperatorului britanic Thomas Cook şi a subsidiarei sale germane.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: