Alimentele s-au scumpit cu peste 20% într-un an, iar energia cu peste 40%, sute de mii de copii nu au acces la educație și avem unele dintre cele mai mici salarii din Europa. Cu ce “ajutoare pentru persoane vulnerabile” se laudă șeful guvernului la început de an

pensie, pensionar, bani Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicoale Ciucă spune că guvernul pe care îl conduce va acorda ajutor pentru persoanele vulnerabile, în contextul economic dificil, pentru că “este datoria noastră să ajutăm categoriile vulnerabile”, conform unei postări pe pagina sa de Faebook. Atunci când ajungem însă la listă, aceasta cuprinde doar patru măsuri și acestea vizează ajutoare de câteva sute de lei per familie, cele mai multe acordate punctual: sprijin de 250 de lei, o dată la două luni, pentru ca o parte dintre românii vulnerabili să cumpere alimente (în condițiile în care alimentele s-au scumpit cu peste 20% într-un an), sprijin de 700 de lei pentru plata facturilor la energie, un tichet social pentru mamele cu nou născuți și bani de rechizite o dată pe an pentru elevii din medii defavorizate. În condițiile în care în România sute de mii de copii nici măcar nu au acces la educație.

Sprijinul pentru categorii vulnerabile ar urma să fie acordat de Guvern, prin fonduri europene. Astfel, în 2023, aproximativ 2,4 milioane de români vor primi sprijin 250 de lei, la fiecare două luni, pentru alimente.

Aproximativ patru milioane de români vor beneficia, în lunile februarie și septembrie, de 700 de lei pentru plata facturilor la energie, la nivelul fiecărei gospodării.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pentru cei din medii defavorizate, peste 400.000 de elevi vor fi ajutați cu 500 lei pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte în anul școlar 2022-2023, iar mamele cu nou-născuți vor primi un tichet social de 2.000 de lei.

“O guvernare responsabilă este aceea care are grijă de toți cei aflați în nevoie, prin cele mai rapide și eficiente modalități, fără a destabiliza însă bugetul statului și fără a stopa investițiile”, transmite premierul.

România vulnerabilă

Contextul local, în care guvernul se laudă că dă câteva sute de lei familiilor vulnerabile:  România e la coada listei în ceea ce privește chiar și salariile medii în UE, alături de Bulgaria și Ungaria, conform datelor Eurostat.

Conform datelor Eurostat de la începutul anului trecut, România avea unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană, sume mai mici înregistrându-se în doar alte două țări. Clasamentul: Bulgaria (332 euro), Letonia (500 euro), România (515 euro), Ungaria (542 euro), Croaţia (624 euro).

Anul 2023 a început totuși cu un plus, care însă nu ne propulsează departe în top: la începutul acestui an, salariul minim brut din România s-a majorat la 3.000 de lei (609 euro), de la suma de 2.550 lei anterior.

Iar în țara noastră, foarte multe familii sunt dependente de salariul minim. Potrivit datelor din 2021, în România existau 1,58 milioane de contracte pe salariul minim din 5,55 milioane de angajați în economie, adică mai mult de un sfert.

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 16,8%. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 21,55% într-un an, iar pentru energie electrică, gaze şi încălzire centrală majorarea a fost de 41,58%, conform celor mai recente date statistice.

În ceea ce privește ajutorul de 500 de lei pentru școală, merită menționate câteva date în ceea ce privește accesul copiilor vulnerabili în sistemul de învățământ: în România, pentru mulți copii, accesul la educație de calitate este o provocare zilnică, din cauza unor factori ca sărăcia, discriminarea sau lipsa de sprijin din partea părinților și a comunității, iar în țara noastră aproape 400.000 de copii nu merg la școală, conform unei analize Unicef. Doar patru din cinci copii termină clasa a VIII-a și doar șapte din zece finalizează liceul sau școala profesională.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. @Kristina, poporul e prostit de 33 ani. El tot spera, tot nadajduieste ca “ceva” se va schimba. Anii trec si “ceva” ul se tot intareste. Poporul e deznadajduit, semn ca Dumnezeu a fost dat la o parte. Solutia e intoarcerea la El cu toata convingerea. Fara de Hristos nu putem face nimic niciodata. Dovada…cei 33 ani !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.