Alin Burcea, ANAT, despre scandalul Blue Air: Niciun român nu va fi lăsat în urmă. Turiştii afectaţi nu vor plăti nimic

Redacția sept. 7, 2022 0 comentarii
blue air, calatori pe jos, otopeni

Toţi românii care aveau programate călătorii cu Blue Air vor fi repatriaţi zilele acestea, fie pe zboruri regulate, fie pe curse charter, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, prim-vicepreşedinte Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

„Niciun român nu va fi lăsat în urmă. Zilele acestea ii repatriem pe toti românii din străinătate, fie pe curse regulate, fie pe chartere. Noi am aflat ieri la ora 17.00 că Blue Air nu operează. Toţi cei care nu au putut fi ieri repatriaţi vor fi aduşi în ţară zilele acestea, când se găsesc variante de zbor. Fie cu alte companii aeriene, curse regulate, unde s-au găsit locuri, fie am vobit unde mai erau locuri pe diverse chartere. Turiştii nu plătesc nimic”, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, prim-vicepreşedinte Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Acesta spune că a fost închiriat un avion de la Aegean Airlines, de către Paralela 45, Cocktail Holidays şi Travel Brands.

„Niciun cost nu va plana asupra turiştilor. Touroperatorii suportă inclusiv cazarea la hotel, dacă turiştii vor fi nevoiţi să stea o noapte-două în plus. Au fost cazuri în care pasagerii au fost aduşi pe alte aeroporturi şi transferaţi ulterior cu microbuze/autocare în localitatea de reşedinţă. Cei care ar fi trebuit să plece de mâine încolo, au trei variante: 1. Li se găseşte alternativă de zbor cu altă companie şi pleacă în destinaţia contractată. 2. Nu sunt de acord cu varianta propusă şi îşi iau integral banii înapoi de la agenţia de turism. 3. Dacă doresc să nu îşi piardă vacanţa pot să meargă pe alte variante de vacanţă, pe alte destinaţii”, a spus Alin Burcea.

Acesta spune că touroperatorii ar trebui să fie despăgubiţi.

„Din păcate, după doi ani de pandemie, avem de-a face cu alte situaţii deosebite şi ştim să reacţionăm în situaţii critice. Am cerut domnului premier să ne prindă şi pe noi într-o bază legală de despăgubire. Că şi agenţiile de turism pierd foarte mulţi bani cu aceste rerutări”, a adăugat reprezentantul ANAT.

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tuturor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021

Miercuri, aproape 30 de curse Blue Air care ar fi urmat să decoleze de pe Aeroportul ”Henri Coandă” au fost anulate.

Peste 2.000 de români afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air au solicitat deja sprijin pentru a fi aduşi în ţară, autorităţile apelând la compania Tarom.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *