Asigurătorul de credite Allianz Trade a avertizat că firmele din întreaga lume se vor confrunta în 2024 cu o creştere a numărului de insolvenţe, pentru al treilea an consecutiv, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
“Această tendinţă este valabilă şi în Germania – deşi cu o întârziere comparativ cu majoritatea ţărilor europene. Conform studiului privind insolvenţele realizat de Allianz Trade, slăbiciunea economiei, dificultăţile structurale şi înăsprirea condiţiilor de finanţare vor face probabil ca mai multe firme germane să se confrunte anul acesta cu dificultăţi financiare”, a precizat compania.
Numărul de insolvenţe în rândul firmelor din Germania va creşte probabil cu 13% în 2024, faţă de 2023.
“Această creştere a început deja, în special în semestrul doi din 2023, când numărul de insolvenţe a crescut cu 25% comparativ cu perioada similară din 2022, în special în industria ospitalităţii, în retail şi în construcţii”, a apreciat Milo Bogaerts, director în cadrul Allianz Trade.
În linie cu această tendinţă, analiştii se aşteaptă ca în Germania numărul firmelor care dau faliment să crească la aproximativ 20.260 în 2024.
Pe fondul anticipatei redresări a Germaniei, cea mai mare economie europeană, numărul firmelor care dau faliment ar urma să se stabilizeze anul viitor sub nivelul de 20.000.
Pe plan mondial, economiştii de la Allianz Trade se aşteapă ca numărul firmelor care dau faliment să crească cu 9%, pe fondul creşterii economice reduse, al perturbărilor din domeniul comerţului şi al incertitudinilor geopolitice.
Cele ai mari creşteri ar urma să se înregistreze în SUA şi Spania (ambele cu 28%) şi Ţările de Jos (31%).
“Aceste evoluţii vor face ca numărul de insolvenţe în 2024 să depăşească nivelul de dinaintea pandemiei în două din trei ţări. În 2023 încă vorbeam de jumătate dintre ţări”, a explicat şeful Allianz Trade Group, Aylin Somersan Coqui.
Totuşi, Allianz Trade nu se aşteaptă la “un tsunami al insolvenţelor companiilor”, aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009, când numărul de insolvenţe pe plan mondial a urcat cu 17%”.