Alpha Bank România a raportat un profit de 18,2 milioane de euro în primul semestru

Alpha Bank Romania sediul central

Grecii de la Alpha Bank au raportat în România un profit înainte de impozitare de 18,2 milioane de euro în primul semestru al acestui an, o creștere de 7,6 milioane euro față de perioada similară a anului trecut.

Profitul operațional s-a situat la 17,6  milioane euro, marcând un avans anual de 6,1 milioane euro față de primul semestru al anului precedent, preponderent susținut de o dinamică robustă a veniturilor.

Compania și-a majorat activele cu 11% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Veniturile totale au înregistrat o creștere de 15% față de aceeași perioadă a anului anterior, susținute de o dinamică solidă atât la nivelul veniturilor din dobânzi (+13% an/an), cât și la nivelul veniturilor din comisioane (+15% an/an).

Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a crescut cu 7% față de aceeași perioadă a anului precedent, dinamică susținută atât de avansul finanțărilor acordate persoanelor juridice, cât și de creditarea persoanelor fizice. Astfel, portofoliul de credite al băncii a depășit, la finalul lunii iunie 2022, 2,8 miliarde euro, în timp ce depozitele atrase de la clienți s-au situat la aproximativ 2,7 miliarde euro, +5,1% an/an.

Finanțările noi pe segmentul companiilor mari au marcat un avans anual de 10% în primul semestru, în timp ce vânzările noi de credite acordate IMM-urilor au crescut cu 56%. Segmentul creditelor ipotecare și-a continuat expansiunea, producția de credite înregistrând un avans de 16% față de perioada similară a anului precedent.

Astfel, în primul semestru, banca a implementat o serie de facilități pentru posesorii de carduri ce permit un nivel crescut de flexibilitate și o experiență digitală superioară. De asemenea, a fost extinsă rețeaua de aparate multifuncționale ATM 24/7 Banking în aproape 90% din unități (față de 50% grad de acoperire la final de iunie 2021).

Agenția internațională de rating Moody’s Investors Service a revizuit în creștere ratingul Alpha Bank Romania pentru depozitele pe termen lung, de la „Ba2” la „Ba1”, precum și calificativul pentru soliditatea financiară (BCA), de la „b1” la „ba3”. Perspectiva de rating pentru depozitele pe termen lung a fost schimbată de la pozitivă la stabilă. Ratingul obligațiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania a fost îmbunătățit de la „A3” la „A2”, unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody’s pe piața din România.

Alpha Bank Romania este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare și financiare din Grecia, fondat în 1879 de către J.F. Costopoulos. Activitățile internaționale ale Grupului se extind pe lângă România, și în Regatul Unit,  Luxemburg și Cipru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *