Amazon și Databricks, cu doi antreprenori români printre fondatori, încheie un acord pe cinci ani cu privire la cipurile AI, care ar putea reduce costurile pentru întreprinderi

AI

Compania Amazon și startup-ul Databricks, cu doi antreprenori români printre fondatori, au încheiat un acord pe cinci ani prin care Databricks va utiliza cipurile Trainium AI ale Amazon pentru a alimenta un serviciu care ajută companiile să personalizeze un model AI sau să își construiască propriul model, relatează Wall Street Journal. Această mișcare ar putea reduce costurile pentru întreprinderi. Amazon spune că clienții ar plăti mai puțin pentru a utiliza cipurile create de ei în comparație cu cele vândute de concurență, cum ar fi unitățile de procesare grafică sau GPU ale Nvidia, care domină piața cipurilor AI. S-ar ajunge la economii de aproximativ 40%, ceea ce reprezintă o reducere considerabilă a costurilor.

Databricks poate extinde serviciile oferite, inclusiv prin achiziția startup-ului MosaicML, cumpărat anul trecut pentru 1,3 miliarde de dolari, consolidându-și prezența în domeniul AI.

Deși termenii financiari ai acordului nu au fost dezvăluiți, colaborarea celor două companii se pliază cu tendințele de pe piața tehnologiei, unde competiția între companii precum Microsoft, Salesforce și Snowflake devine tot mai intensă. Databricks face bani prin închirierea software-urilor de analiză, AI și alte software-uri bazate pe cloud care exploatează datele pregătite pentru AI pentru ca companiile să își construiască instrumentele tehnologice pentru întreprinderi. Compania din San Francisco a declarat că a fost evaluată la 43 de miliarde de dolari în septembrie anul trecut.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Amazon urmărește să își consolideze poziția ca furnizor de tehnologie AI, oferind o gamă variată de modele AI pe platforma sa. Dave Brown, vicepreședinte al AWS, subliniază că Amazon se concentrează pe oferirea de soluții mai ieftine și eficiente, argumentând că niciun client nu va face tranziția dacă nu economisește și bani.

Companii precum Edmunds.com și NinjaTech AI deja folosesc cipurile Trainium pentru a reduce costurile și a îmbunătăți performanța sistemelor AI, în timp ce alte companii, cum ar fi Anthropic, Airbnb și Snap, au început și ele să adopte soluțiile oferite de Amazon. Pe o piață competitivă, în care alternativele includ Nvidia, AMD și Google, experții consideră că pentru întreprinderi contează mai puțin tehnologia utilizată și mai mult valoarea pe care aceasta o oferă.

NinjaTech AI, un startup care construiește agenți AI pentru a îndeplini sarcini, a declarat că, prin utilizarea cipurilor Trainium, cheltuiește aproximativ 250.000 de dolari pe lună pe calcul, în loc de 750.000 până la 1,2 milioane de dolari pe GPU-urile Nvidia. Alți clienți care utilizează cipurile AI personalizate ale Amazon includ Anthropic, Airbnb, Pinterest și Snap.

„Site-ul de cumpărături auto Edmunds.com utilizează Databricks pentru a construi un instrument de inteligență artificială care ajută clienții să afle la ce stimulente sunt eligibili atunci când achiziționează vehicule electrice. Orice scădere a costului de construire a sistemelor AI reprezintă un beneficiu, în special pentru că AI-ul propriu este preferat închirierii modelelor private ale unui furnizor”, a spus Greg Rokita, viceprețedinte tehnologie Edmunds.

Primele succese ce țin de domeniul AI s-au bazat pe utilizarea datelor private ale unei companii pentru a personaliza AI. De exemplu, crearea unui chatbot personalizat pentru serviciului de asistență clienți poate contribui la scăderea costurilor de personal. Totuși, Dave Brown a refuzat să spună câți clienți Amazon folosesc cipurile sale personalizate în locul GPU-urilor Nvidia.

Cu toate acestea Amazon nu este singura alternativă la Nvidia. AMD, rivalul al Nvidia, are propria sa linie de GPU-uri, Google produce cipuri interne numite Tensor Processing Units, iar startup-uri precum Groq și Cerebras și-au dezvoltat propriile cipuri AI cu scop unic.

Databricks este o companie de date și inteligență artificială. Peste 10.000 de organizații din întreaga lume se bazează pe platforma Databricks Data Intelligence pentru a unifica și democratiza datele, analiza și inteligența artificială. Databricks are sediul central în San Francisco, cu birouri în întreaga lume și a fost fondată de creatorii inițiali ai Lakehouse, Apache Spark™, Delta Lake și MLflow.

Compania americană de software Databricks, care îi are printre fondatori pe antreprenorii români Ion Stoica și Matei Zaharia, se află în top zece cei mai valoroși unicorni din 2023, realizat de StartupBlink. Databricks a obținut o evaluare de 38 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: