Amendă uriașă pentru Blue Air: ANPC sancționează compania aeriană cu 2 milioane de euro

blue air, avion Sursa foto: Blue Air, Facebook

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat joi că a amendat cu două milioane de euro compania aeriană românească low-cost Blue Air, după ce instituția a descoperit că operatorul a anulat aproape 180.000 de rezervări în valoare de peste 66 milioane de lei.

ANPC susține că, în urma sesizărilor depuse de consumatori și ca urmare a reacțiilor din media Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat, în cursul lunii iunie 2022, o acțiune de control la operatorul economic Blue Air Aviation SA.

Mai exact, ANPC arată că, în perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

ANPC a decis, astfel, în urma acestor anulări, dar și datorită faptului că operatorul economic nu a declarat cifra de afaceri, ceea ce a făcut imposibilă stabilirea unei amenzi în procent, să aplice o amendă în valoare de 2 milioane euro.

Totodată, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, ca măsură de remediere ,,… încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile” cu respectarea opțiunii consumatorilor și cu raportare la toate rezervările anulate și pentru care operatorul economic nu a procedat la restituirea corespunzătoare a sumelor datorate, inclusiv compensații, în urma anulării zborurilor survenite ulterior datei de 30.04.2022.

Totodată, ANPC a dispus măsura de a nu mai pune la dispoziția consumatorilor, pe piață, oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările/mijloacele/resursele necesare efectuării acestora, cu respectarea întocmai a condițiilor și caracteristicilor declarate.

„Având în vedere că abaterile constatate privesc atât consumatori din România, cât și din UE, ANPC, prin Direcția Generală Control Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, a transmis o alertă către Comisia Europeană şi autorităţile omoloage ANPC, din celelate state membre, prin care solicită verificarea, la nivel european a încălcărilor similare de legislație, altele decât cele reclamate la ANPC, ori dacă s-au luat deja măsuri de asigurare a respectării legislației, pe teritoriul UE, împotriva unor astfel de abateri ale companiei Blue Air Aviaton SA”, arată instituția.

ANPC menționează că au fost primite 924 de reclamaţii transfrontaliere, fapt care a determinat necesitatea obţinerii unor informaţii suplimentare şi prin reţeaua CPC, care funcţionează ȋn baza Regulamentului (UE) 2394/2017 şi care asigură cooperarea dintre autorităţile naţionale de supraveghere şi control ale pieţei din toate statele membre, la care se adaugă Comisia Europeană.

ANPC mai recomandă consumatorilor să fie extrem de vigilenți și să evite achiziționarea biletelor de avion de la operatori economici care, în trecut, au anulat foarte multe curse și nu au respectat drepturile consumatorilor.

„Reamintim totodată că, odată cu notificarea Blue Air, au fost notificate către statele membre, prin rețeaua CPC și Wizz Air și Ryan Air, care de asemenea au avut, în această perioadă, foarte multe anulări sau întârzieri de curse, fără a ține seama de drepturile consumatorilor”, mai arată ANPC.

ANPC mai recomandă consumatorilor să semnaleze situațiile similare celor prezentate mai sus, indiferent de compania aeriană unde acestea sunt înregistrate.

Totodată, ANPC îi avertizează pe consumatori că societățile comerciale care recuperează sumele nerambursate de companiile aeriene, în cazul anulării zborului percep comisioane pentru aceste servicii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “Presa libera” nu are obraz daca nu face rost de copia PV-ului ca sa vedem cu ochii nostri ca asa e cum scrie in articol. Cu ajutorul instantei daca e nevoie.
    Da, știu, pagubitii ar trebui sa-si faca propria asociatie care sa-i protejeze sa-si recupereze banii plus dobânda. Ca de altfel in orice domeniu… trebuie sa avem singuri grija noastra.
    Din ce stiu eu ANPC da amenzi care pot fi platite la jumatate din minim… nici nu conteaza milioanele trecute in PV… e o steluta care spune ca in cateva zile 5000 lei platesc…

  2. In mod normal un zbor anulat resulta in refund.
    Dar nu este cazul cu BlueAir, ei nu mi-au inapoiat banii niciodata.
    Nu pot sa zic tara bananiera ca aia macar au banane…

  3. Jale cu Blue air.
    Asa este bine: Amenda separata de returnarea banilor, – toti banii- si atentionarea clientilor ca sunt tepari sefi. Fiti siguri ca Presedintele Blue Air si-a luat bonusul pe anul trecut. Noi clientii suntem prosti.
    Si urmeaza WizzAir. Alt tepar.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.