Amenzi de până la 10.000 lei pentru companiile care nu încheie contracte de muncă în 15 zile de la momentul intrării angajaților din afara UE în România

lucratori, muncitori, straini, vietnamez, santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Guvernul lansează în transparență publică o ordonanță de urgență prin care obligă angajatorul să le încheie cetățenilor din afara UE contract de muncă în 15 zile de la momentul intrării lor în România sau de la data obţinerii noului aviz de angajare. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 lei.

  • Puteți vedea aici ordonanța de urgență
  • Puteți vedea aici nota de fundamentare

„Angajatorul are obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă”, potrivit proiectului de lege.

Conform proiectului,  se stabilesc sancțiuni în cazul nerespectării termenului de 15 zile lucrătoare, cu excepția situației în care neîncheierea contractului individual de muncă se datorează culpei străinului.

„Neîncheierea contractului individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă, cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei”, se mai arată în OUG.

De asemenea, ordonanța de urgență mai arată că angajatorul trebuie să aibă activitate de cel puțin 1 an în domeniu.

„Totodată, măsura propusă are un caracter de triere a angajatorilor care solicită eliberarea avizelor de angajare, fiind descurajate acele persoane care înființează societăți comerciale cu scopul de a le utiliza în procesul de migrație legală, dar cu intenția reală de a facilita migrația ilegală”, conform notei de fundamentare.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *