Americanii de la Franklin Templeton recomandă acționarilor Fondului Proprietatea să îi voteze pentru un nou mandat de administrator de 4 ani. Ministerul Finanțelor cere selectarea unui nou administrator

Johan Meyer Fondul Proprietatea Franklin Templeton Johan Meyer, Franklin Templeton / Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Grupul american Franklin Templeton recomandă acționarilor Fondului Proprietatea să îl susțină, în adunarea generală a acționarilor care va avea loc pe 25 septembrie, pentru un nou mandat de administrator cu o durată de patru ani. Recomandarea vine în contextul în care Ministerul Finanțelor a cerut introducerea pe ordinea de zi să fie prelungit mandatul de administrator al Franklin Templeton doar cu un an, iar apoi să fie selectat un nou administrator.

Mandatul actualului administrator al Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, se termină pe 31 martie 2024.

Guvernul român, prin Ministerul Finanțelor, a solicitat ca pe ordinea de zi a AGA să fie introdusă „organizarea unei proceduri de selecție transparente și competitive pentru desemnarea noului administrator pe baza expertizei și experienței în domeniul investițiilor în companii industriale din România″, precum și „modificarea condițiilor de evaluare și remunerare a administratorului Fondului corespunzător cu noile obiective și în conformitate cu bunele practice internaționale″, după cum a scris Economedia AICI.

Guvernul vrea să pună Fondul Proprietatea să cofinanțeze crearea de fonduri de private equity care să investească în IMM-uri, midcaps (întreprinderi care au mai puțin de 3.000 de salariați) și proiecte de infrastructură din România, acest jalon fiind asumat de țara noastră prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Justificarea care stă la baza solicitării noastre o constituie reașezarea Fondului Proprietatea pe un făgaș investițional pe termen mediu și lung, aliniat priorităților de dezvoltare economică ale României. Această realiniere se poate realiza prin trasarea unui nou mandat pentru administratorul de fond și prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanței și remunerare”, arată cererea Finanțelor.

Franklin Templeton: Colaborarea a oferit rezultate excepționale acționarilor în ultimii 13 ani

Franklin Templeton a înaintat acționarilor FP propunerea unui mandat de administrare a investițiilor de patru ani, considerând că „este cel mai bine poziționat pentru a continua să creeze valoare pentru toți acționarii Fondului pornind de la implementarea unei strategii cu rezultate dovedite de creștere a valorii companiilor din portofoliu, implicarea activă în relația cu companiile din portofoliu și distribuirea de numerar către acționari”.

„Acest efort este susținut de echipa profesionistă și experimentată din București a Franklin Templeton, care la rândul ei este susținută de organizația Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari manageri de investiții la nivel global. Aceast colaborare a oferit rezultate excepționale acționarilor săi în ultimii 13 ani, așa cum s-a demonstrat cel mai recent prin listarea cu succes a Hidroelectrica, care a fost cea mai mare listare din România până în prezent și una dintre cele mai mari listări din Europa de Est”, arată Franklin Templeton.

Franklin Templeton a enumerat și principalele rezultate ale activității Fondului, de când a preluat administrarea sa în anul 2010:

  • Managementul activ al portofoliului Fondului: Franklin Templeton s-a concentrat pe implementarea regulilor de guvernanță corporativă adecvate în cadrul companiilor de stat din portofoliu, precum și pe măsuri de îmbunătățire a eficienței și profitabilității tuturor companiilor din portofoliu (inclusiv întreprinderea unor anumite acțiuni juridice pentru a proteja valoarea participațiilor).
  • Prețul acțiunilor s-a aflat în mod constant pe o tendință de creștere, cu un randament total de peste 624% în RON de la listarea Fondului la Bursa de Valori București în ianuarie 2011 (La data de 15 august 2023).
  • Randamentul total al VAN/acțiune a Fondului a fost de peste 301% din decembrie 2010 (La data de 15 august 2023).
  • Totalul distribuțiilor către acționari efectuate din 2010 încoace, inclusiv estimările actuale pentru 2023, ajunge la 27,4 miliarde RON (6,7 miliarde USD) (La data de 15 august 2023)
  • De-a lungul anilor, am lucrat în mod constant pentru a reduce discountul față de VAN prin implementarea unei alocări clare și transparente a capitalului, care a fost facilitată de o guvernanță și o rentabilitate mult îmbunătățită a participațiilor din portofoliu.
  • A planificat rapid distribuirea unui dividend special din veniturile obținute în urma IPO-ului Hidroelectrica, cu o valoare brută de 1,7225 RON pe acțiune.
  • Managerul de Fond a atras peste 1,5 miliarde USD de la investitorii străini în Fondul Proprietatea de la listarea sa la București, în ianuarie 2011.
  • Managerul de Fond a promovat în mod constant Fondul, România și piața locală de capital către o bază largă de investitori instituționali globali, organizând 6.200 de întâlniri, 2.200 de teleconferințe și peste 260 de road-show-uri, evenimente de tip “Zilele investitorilor” și conferințe în cei 13 ani de la listarea la Bursa de Valori București.
  • A executat 34 de tranzacții private, 14 exituri complete prin intermediul pieței de capital (IPO-uri, SPO-uri, ABB-uri, vânzări pe piață) cu o valoare cumulată de peste 19,4 miliarde RON (4,2 miliarde USD).
  • Administratorul Fondului a finalizat 13 programe de răscumpărare în valoare totală de 8.109,4 milioane RON și a răscumpărat peste 58% din acțiunile emise de Fond la sfârșitul lunii ianuarie 2011, în perioada mai 2011 – dec 2022. Cel de-al 14-lea program de răscumpărare a început la 3 ianuarie 2023 și este în curs de desfășurare (La data de 15 iulie 2023).

„Administratorul Fondului recomandă acționarilor să susțină un mandat de patru ani pentru Franklin Templeton în calitate de Administrator al Fondului Proprietatea. Aceasta decizie va asigura stabilitatea și va crea premisele continuării istoricului dovedit de creare de valoare pentru toți acționarii săi și, cu sprijinul acestora, implementarea unei strategii de investiții care să consolideze dezvoltarea pieței de capital din România”, conchide Franklin Templeton.

Amintim, de asemenea, că Ministerul Finanțelor Publice a propus-o pentru poziția de membru în bordul Fondului Proprietatea pe Liliana Anghel, o angajată a ministerului de Finanțe, fost director adjunct în ministerul Fondurilor Europene pe vremea când acesta era condus de actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș. Ea a fost și angajată a Serviciului Român de Informații (SRI), conform declarației de avere. (Detalii, AICI)

Ministerul Finanțelor deține 5,96% din capitalul social subscris și vărsat al FP și 6,94% din total drepturi de vot.

Johan Meyer, Franklin Templeton / Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *