Americanii de la NuScale anunță că încep producția de mini-reactoare nucleare, pe care vor să le vândă României. Ministrul Energiei: România va deveni o ţară independentă energetic

NuScale Foto: NuScale

Americanii de la NuScale, cu care compania românească Nuclearelectrica a semnat anul trecut un acord pentru eventuala construcție în România a primei centrale bazate pe reactoare nucleare modulare mici (SMR) din Europa, au anunțat că au început producția de mini-reactoare nucleare.

NuScale Power și partenerii de la Doosan au anunțat marți că vor începe producția de materiale de forjare pentru Small Modular NuScale Reactoare încă din 2022. Compania se așteaptă să fabrice echipamente la scară completă până în a doua jumătate a anului 2023.

Mai precis, Doosan va începe fabricarea matrițelor de forjare pentru producția vaselor de presiune ale mini-reactoarelor NuScale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Ne așteptăm ca materialele produse să sprijine prima implementare comercială de către NuScale a centralei sale electrice VOYGR™ pentru Proiectul de energie fără carbon (CFPP) al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) la Laboratorul Național Idaho (INL). Împreună cu Doosan, furnizorii din SUA și alții, NuScale și CFPP se așteaptă să aducă energie nucleară fără carbon, sigură și de încredere clienților UAMPS până la sfârșitul deceniului”, arată compania.

După acest anunț, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. Astfel, spune ministrul, România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.

”România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a scris Popescu pe Facebook.

Ministrul arată că cei de la NuScale au anunţat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor.

„Doosan Enerbility urmează să înceapă producţia de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, şi România îşi va asigura inclusiv securitatea energetică”, mai scrie Virgil Popescu.

Context

SUA și România au anunțat anul trecut la Glasgow planurile pentru amplasarea până în 2028 a unei centrale nucleare cu reactoare mobile de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică.

E vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

Acordul semnat la Glasgow între companiile Nuclearelectrica și NuScale arată că cele doua companii vor adopta măsurile pentru dezvoltarea unei centrale NuScale cu 6 module, 462 Mwe, cel mai devreme la nivelul anilor 2027/2028, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica. O centrală NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1500 de locuri de muncă pe perioada construcției și 2300 locuri de muncă în manufacturare.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că ”ținta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale”, a adăugat Virgil Popescu.

Cum funcționează noua tehnologie americană. NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

Context. România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

Tot în luna octombrie, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susţinut dezvoltarea acestui sector în România. „Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

„Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: