ANAF a aplicat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor antifraudă din noiembrie

anaf, fisc, sediu anaf, sigla anaf Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui an şi a aplicat sancţiuni constând în amenzi şi confiscări în valoare de 32,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă.

„În luna noiembrie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuţii de control fiscal din ANAF: 3.948 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei; 3.816 controale antifraudă, fiind estimate implicaţii fiscale în valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 32.494.783 lei”, transmite ANAF.

Totodată, în vederea creşterii conformării voluntare la declarare, au fost comunicate contribuabililor, de către autorităţile de inspecţie fiscală, 1.407 notificări de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de aproape 72 milioane de lei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare a Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi, sau controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

„În lupta noastră împotriva evaziunii fiscale şi pentru o colectare eficientă a veniturilor, ne-am angajat să întărim transparenţa şi corectitudinea în sistemul fiscal. Prin intensificarea controlului în sectoarele cu risc ridicat, ne dorim să asigurăm o bază solidă pentru finanţarea proiectelor guvernamentale. Insistăm ca inspectorii noştri să nu fie doar vigilenţi în depistarea tranzacţiilor suspecte, ci şi să ofere suport şi informaţii clare contribuabililor. Educaţia fiscală este cheia prevenirii erorilor şi a inadvertenţelor, iar angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor contribuabililor ramâne ferm. În drumul nostru spre un sistem fiscal modern, ne concentrăm asupra reorganizării şi transformării digitale, pentru a aduce eficienţa şi transparenţa în colectarea veniturilor”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Pentru creşterea conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent, două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul: emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care reprezentanţii inspecţiei fiscale transmit contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea
inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz; efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de autorităţile fiscale, care au relevanţa pentru determinarea situaţiei fiscale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Vorbe multe, bani putini.
    Gaura la buget e de peste 20 miliarde!😲
    Mai vedeti cu TVA neincasat!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.