ANAF a descoperit o rețea de societăți bulgare care vindea mașini second-hand în România și nu plătea taxe. Prejudiciu de 40 de milioane de lei

Antifrauda ANAF sursa ANAF 2 Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF

Fiscul a descoperit că o rețea de 14 companii din Bulgaria a vândut mașini second-hand în România, prin site-urile Autovit și Olx, dar s-a sustras de la plata taxelor simulând achiziția mașinilor în Bulgaria. Inspectorii ANAF au stabilit în acest caz un prejudiciu de peste 40 milioane de lei, cauzat de neplata TVA

Astfel, inspectorii antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au estimat un prejudiciu în sumă de 40.694.434,00 lei reprezentând TVA de plată în sarcina a 14 societăți din Bulgaria. În perioada 01.02.2020-30.11.2020, acestea s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin simularea achiziționării de autoturisme rulate în Bulgaria, în timp ce livrarea și înmatricularea se realiza de fapt în România, tranzacțiile nefiind declarate.

Societățile controlate de inspectorii ANAF erau specializate în efectuarea de achiziții intracomunitare de autovehicule second hand de la diverși furnizori din spațiul intracomunitar și se ocupau inclusiv de transportarea, descărcarea, recepția și livrarea autovehiculelor direct în România, unde erau ulterior livrate și vândute către persoane fizice și juridice, fără ca aceste tranzacții să fie declarate și fără ca societățile să se înregistreze în scopuri de TVA în țara noastră. Astfel, societățile nu raportau în Bulgaria achizițiile intracomunitare efectuate de la partenerii din Comunitatea Europeană, deși aceștia din urmă declarau livrări intracomunitare scutite de TVA către societățile bulgărești.

Mai mult, din analiza documentelor puse la dispoziția echipelor de control și de către clienții finali, proprietari ai autovehiculelor înmatriculate pe teritoriul țării noastre, reiese că autovehiculele au fost promovate spre vânzare pe site-urile AUTOVIT.ro și OLX.ro, fiind livrate și înmatriculate definitiv pe teritoriul României.

Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *