ANAF a descoperit un nou prejudiciu de peste 3,6 milioane de lei de la o companie din domeniul ride-sharing

Pe scurt

  • ANAF a descoperit prejudicii fiscale majore la o companie de transport alternativ din București, depășind 3,6 milioane de lei.
  • Trei cazuri de fraudă în ride-sharing au fost identificate în 2025, toate implicând nedeclararea taxelor și impozitelor datorate statului.
  • Organele de urmărire penală vor fi sesizate pentru a investiga și lua măsuri legale împotriva companiilor implicate.
Articolul integral continuă mai jos
masina telefon sofer aplicatie auto Foto: Dreamstime

Agenția Națională de Administrare Fiscală a descoperit un nou prejudiciu de peste 3,6 milioane lei în urma unui control antifraudă efectuat la o societate cu sediul în Bucureşti care desfăşoară activitatea de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor Uber şi Bolt. Fiscul a constatat că, în perioada 30 ianuarie 2023 – 31 ianuarie 2024, compania nu a respectat prevederile legale referitoare la înregistrarea şi declararea veniturilor obţinute din serviciile prestate. Aceasta este a treia descoperire din domeniul de ride-sharing, scrie News.ro.

„În urma unui control antifraudă efectuat la o societate cu sediul în Bucureşti care desfăşoară activitatea de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor Uber şi Bolt, s-a constatat că, în perioada 30.01.2023 – 31.01.2024, operatorul economic nu a respectat prevederile legale referitoare la înregistrarea şi declararea veniturilor obţinute din serviciile prestate”, a precizat ANAF.

În acest context, au fost stabilite în sarcina contribuabilului obligaţii fiscale suplimentare datorate bugetului general consolidat al statului în cuantum de 3.671.286 lei, reprezentând impozite şi taxa pe valoare adăugată.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

„Având în vedere că au fost încălcate prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, inspectorii DGAF vor iniţia demersurile pentru sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea analizării aspectelor sesizate şi luării măsurilor legale corespunzătoare”, a precizat ANAF.

De asemenea, de la începutul lunii martie, ANAF a mai descoperit încă alte două prejudicii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Primul caz descoperit a fost în cadrul unor acțiuni de control unde inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au verificat o firmă din domeniul ride-sharing din Bucureşti și au constatat un prejudiciu de peste 3 milioane de lei. Compania ar fi angajat şoferi, în perioada 2022 – 2024, fără a încheia acte pentru aceştia şi fără a plăti contribuţii la bugetul de stat.

Totodată, sumele de bani încasate atunci de la operatorii platformelor online au fost transferate din conturile societății în conturile personale ale administratorului, de unde ulterior au fost făcute plăți către salariați (șoferi).

Reprezentanții ANAF au precizat atunci că, în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat în cuantum de 3.050.403 lei, vor fi sesizate organele de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. ANAF a reinterat importanța respectării obligațiilor fiscale și a atras atenția asupra consecințelor legale ale nedeclarării veniturilor, indiferent de sursa acestora. Economedia a scris anterior despre primul caz aici.

Al doilea caz descoperit de ANAF, a fost în urma unui control antifraudă efectuat la o societate cu sediul în județul Ilfov, care desfășura activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor UBER și BOLT și s-a constatat că, în perioada ianuarie 2023 – iunie 2024, societatea în cauză a obținut venituri în valoare de 5,23 milioane de lei, fără a se înregistra în scopuri de TVA și fără a declara impozitul pe veniturile microîntreprinderilor/impozitul pe profit datorat bugetului general consolidat, transmite ANAF.

Totodată, societatea utiliza forța de muncă fără întocmirea documentelor legale de angajare pentru aproximativ 120 de angajați, fapt ce are drept consecință neacordarea drepturilor legale ale acestora privind munca prestată, asigurarea de sănătate, dreptul la pensie, șomaj, etc.

Astfel, acești angajați nu beneficiază de protecția legală prevăzută de legislația muncii, ceea ce generează atât riscuri pentru sănătatea și siguranța acestora, cât și sancțiuni pentru angajatorul care nu respectă obligațiile legale de înregistrare a contractelor de muncă și contribuțiile aferente.

Totodată, inspectorii antifraudă au stabilit un prejudiciu în valoare de peste 2,41 milioane de lei, care a constat în TVA, impozit pe veniturile microîntreprinderilor, impozit pe profit, impozit pe veniturile de natură salarială și contribuții sociale. Economedia a scris anterior despre cel de-al doilea prejudiciu sesizat de ANAF aici.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.