ANAF le răspunde transportatorilor, după ce aceștia au acuzat că Fiscul le-a reîncadrat retroactiv diurna ca venit salarial

anaf, fisc, sediu anaf, sigla anaf Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală afirmă că a avut întâlniri de lucru pentru a analiza criticile transportatorilor, care au afirmat că Fiscul le-a reîncadrat retroactiv diurna ca venit salarial. Economedia a scris despre această problemă, aici. Transportatorii au protestat, vineri, din acest motiv, conducând în coloană pe drumurile țării.

„Având în vedere protestul transportatorilor şi declaraţiile reprezentanţilor acestora, preluate în mass media, precizăm următoarele: în data de 24 martie 2021 a avut loc, la sediul Ministerului Finanţelor, o întâlnire între asociaţiile patronale ale transportatorilor cu domnul ministru Alexandru Nazare şi conducerea ANAF, subiectul acesteia fiind problematica privind tratamentul fiscal al diurnelor acordate în cazul detaşărilor transnaţionale, problematică generată de reîncadrarea acestora ca venituri de natură salarială, cu consecinţa stabilirii de sume suplimentare privind impozitul pe venit şi contribuţii sociale, în cadrul unor inspecţii fiscale efectuate de organele de control fiscal din cadrul ANAF”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

ANAF menţionează că, printr-un Ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii, a fost constituit un grup de lucru pentru a analiza problematica generate de reîncadrarea diurnelor/indemnizaţiilor de detaşare/delegare ca venit de natură salarială, propuneri care să vizeze atât perioadele anterioare cât şi modul de abordare în viitor, propunerile formulate putând viza inclusiv modificări legislative.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„În virtutea rolului activ, pe parcursul celor cinci întâlniri ale grupului de lucru, Ministerul Finanţelor şi ANAF au luat act de solicitările asociaţiilor profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri, acestea fiind analizate în prezent, în mod obiectiv, din dorinţa de a consolida o relaţie corectă între mediul de afaceri şi organele fiscale. În exercitarea atribuţiilor şi atingerea obiectivelor strategice, ANAF respectă prevederile legale în vigoare şi acţionează, permanent, cu bună credinţă, respectând drepturile contribuabilului în fiecare procedură de administrare a creanţelor fiscale”, se menţionează în comunicat.

Transportatorii de marfă din mai multe centre economice ale României au anunţat că vor circula, vineri, cu viteză redusă pe cele mai importante artere de trafic din ţară, aceasta fiind o formă de protest faţă de ceea ce ei numesc „hărţuirea” autorităţilor fiscale. Aceştia sunt nemulţumiţi, printre altele, de controalele derulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în ceea ce priveşte diurna.

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a susţinut joi într-o conferinţă de presă că transportatorii de marfă se află într-o situaţie în care există riscul să piardă „bruma de competitivitate” pe care o mai au în raport cu competitorii vest-europeni, care „prin lobby şi influenţa puternică la nivelul Parlamentului european influenţează politica sectorială” pentru a-i scoate de pe piaţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: