ANAF raportează sancțiuni contravenționale de 171 milioane de lei, aplicate în primele cinci luni ale anului, în creștere cu 163% față de anul trecut. Informarea vine după ce un raport al poliției arăta creștera rapidă a infracțiunilor de evaziune fiscală

Antifrauda, ANAF, frauda, tva, evaziune Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF

În primele cinci luni ale anului, angajații ANAF au realizat 11.000 controale, cu implicațiile fiscale de 1,24 miliarde de lei și sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) de 171 milioane lei, în creștere cu 163% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată un raport prezentat de Ministerul Finanțelor. Pe de altă parte, un raport recent al Poliției arăta că numărul infracţiunilor de evaziune fiscală este în creştere rapidă în primele patru luni ale anului.

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul acțiunilor întreprinse în perioada ianuarie-mai 2024 de către direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și rezultatele generate de acestea.

În perioada ianuarie-mai s-au emis 8.240 notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 3.075.102.504 lei, o creștere de aproximativ 202% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, când s-au transmis 2.724 notificări de conformare, pentru riscuri fiscale estimate de 238.140.012 lei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

S-au realizat 11.150 verificări documentare, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 329.087.934 lei, o creștere de aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, când s-au transmis 10.186, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 313.615.481 lei.

S-au realizat 9.393 inspecții fiscale, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 1.290.851.213 lei, o creștere de aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, când s-au realizat 8.608 inspecții, pentru care au fost stabilite sume suplimentare în valoare de 927.714.525 lei.

„Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, ci sunt rodul unei strategii bine structurate de gestionare a riscului fiscal și de revizuire a proceselor interne. Angajamentul nostru este clar: prin intermediul digitalizării ne rafinăm activitatea pentru a ne asigura că sistemul fiscal românesc este echitabil și eficient, sprijinind dezvoltarea economică durabilă a țării”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește controalele antifraudă, pentru un număr similar de peste 11.000 controale, implicațiile fiscale au crescut de la 986.515.598 lei la 1.248.483.108 lei (creștere 26%), iar sancțiunile contravenționale (amenzi și confiscări) au crescut de la 65 milioane lei la 171 milioane lei (163%).

În vederea creșterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfășoară două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:
• emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.
• efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:
– inspecția fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
– controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

Numărul infracţiunilor de evaziune fiscală este în creştere rapidă în primele patru luni ale anului, potrivit unui bilanţ făcut public duminică de Poliţia Română. „Se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare”, este una dintre concluziile bilanțului făcut public duminică de Poliţia Română.

BREAKING A explodat numărul infracțiunilor de evaziune fiscală: o creștere cu 64%. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și președintele Iohannis au dezincriminat evaziunea fiscală sub un milion de euro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: