Analiștii bancari se așteaptă ca BNR să nu majoreze dobânda sau să o majoreze ușor cu 25 de puncte de bază

BNR, banca nationala, banca centrala Sursa foto: BCR

Banca Națională a României (BNR) se reunește marți, 10 ianuarie, într-o nouă ședință de politică monetară, prima din acest an. Analiștii bancari se așteaptă ca banca centrală să nu majoreze dobânda cheie, aflată în prezent la 6,75%, sau să realizeze o creștere „timidă” de 25 de puncte de bază, la 7%.

Economiștii BCR se așteaptă ca BNR să mențină neschimbată rata dobânzii de politică monetară la 6,75% în ședința Consiliului de administrație din 10 ianuarie.

„Recunoaștem că este o decizie la limită, având în vedere cele mai recente cifre privind inflația, dar o majorare de 25 de puncte de bază ar aduce puține beneficii și ar fi oarecum contrară relaxării recente de facto a condițiilor monetare”, arată o analiză a economistului-șef al BCR, Ciprian Dascălu.

Cele mai recente date privind inflația, în special inflația de bază, care a fost semnificativ mai mare decât prognoza BNR din noiembrie, oferă argumente solide pentru o ultimă majorare de 25 puncte de bază, căreia BCR îi atribuie o probabilitate de 30%, pentru a consolida acreditările de combatere a inflației.

Așa cum vede BCR, o majorare de 25 de puncte de bază ar putea fi considerată un „glonț economisit” pentru luna februarie, când BNR va publica perspectivele actualizate ale indicelui prețurilor de consum.

Economiștii ING Bank favorizează la limită o ultimă majorare cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, față de o decizie fără modificări.

„Oricum ar fi, piețele ar putea fi mai degrabă indiferente la această decizie, deoarece fundalul de lichiditate amplă estompează semnificativ relevanța ratei dobânzii de politică monetară. Inflația de la sfârșitul anului 2022 se va apropia probabil de estimarea de 16,3% a BNR, deși s-ar putea să nu fie atât de departe, prognoza noastră fiind de 16,6%. Dacă ne uităm la recentele surprize negative ale inflației în Germania și Italia, precum și în Polonia – pe fondul unei scăderi oarecum generalizate a prețurilor materiilor prime, dar și la angajamentul aparent al Băncii Naționale a Poloniei de a nu majora dobânzile în acest an – totul pare a fi un moment bun pentru a pune în așteptare majorările de dobândă și în România”, arată economiștii băncii.

Conform ING, există argumente rezonabile atât pentru o majorare de 25 de puncte de bază, cât și pentru a nu majora dobânda.

„Prin urmare, atașăm o probabilitate rezonabil de mare (să zicem 30%) unei decizii fără majorare marți. O majorare de 25 de puncte de bază nu ar fi deloc un semnal de tip șoim pentru piață, având în vedere surplusul considerabil de lichiditate de pe piața monetară”.

Conform economiștilor, există argumente rezonabile atât pentru o ședință fără majorare, cât și pentru o majorare de 25 de puncte la ședința din 10 ianuarie. În ceea ce privește prima variantă, ING menționează că: 1) inflația a atins un vârf și vom începe să ne mișcăm din ce în ce mai jos în lunile următoare; 2) celelalte bănci centrale din CEE3 sunt în mod clar în așteptare; 3) economia este în decelerare. În favoarea scenariului de majorare cu 25 puncte de bază sunt: 1) inflația este în scădere, dar este încă foarte ridicată și s-ar putea să nu coboare sub 10% înainte de toamnă; 2) BCE pare hotărâtă să continue majorarea; 3) oprirea după o majorare de 50 pb în noiembrie ar părea destul de bruscă, iar o ultimă majorare de 25 puncte de bază se potrivește mai bine cu mențiunea repetată a guvernatorului Mugur Isărescu privind importanța unei abordări secvențiale a mișcărilor de politică monetară.

Conform unui raport al UniCredit Research, Banca Națională a României va crește probabil dobânda la 7% în primul semestru din 2023 și ea va rămâne la acest nivel în trimestrele următoare.

În noiembrie, BNR a majorat dobânda la 6,75%

La ultima ședință de politică monetară, din 8 noiembrie 2022, Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară la 6,75%, respectiv cu 50 de puncte de bază, conform cu așteptările analiștilor. Aceasta este cea mai ridicată dobândă cheie din ultimii 12 ani și a fost cea de-a opta majorare a dobânzii din acest an.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

Sursa foto: BCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *