Analiștii CFA se așteaptă ca economia României să crească cu numai 3% în acest an. Inflația va în medie peste 8%

Inflatie

Analiștii CFA România se așteaptă ca economia României să încetinească, la o creștere de numai 3%, în acest an, față de estimarea actuală de 5,9%, în timp ce inflația se va situa în medie peste 8%.

„Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scădere și în luna martie. O consecință a acestei aversiuni crescute la risc este și reducerea anticipațiilor de creștere economică care s-au redus cu încă o jumătate de punct procentual față de exercițiul anterior. Totodată și anticipațiile inflaționiste au continuat să crească. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobândă, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Națională la cel puțin 4,25%, în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut, la valoarea de 40,9 puncte. Această situație s-a datorat evoluției componentei de anticipații a indicatorului. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la inițierea sondajului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, toți participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio altă opinie. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro.

  Actual  Anticipații
Evoluția PIB (real)  5,9% 3,0%
Deficit Bugetar 6,7%  6,7%
Curs EUR/RON  4,9416  5,0826
Rata inflației 10,15% 8,03%
ROBOR 3M  4,70% 5,28%
Randament 5Y RON  6,49% 6,20%
Randament 10Y RON 6,71% 6,52%

Este de remarcat reducerea ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor este 6,7%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022: 3,0%.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Simt nevoia ca acest comentariu sa fie si aici(dar lasati-le si pe celelalte, ca v-am dat binisor azi, si sincer, l-as tot pune unde vad procente… + ca precedentele de aici explica si-mi sustin afirmatiile actuale):

    Nu exista “Crestere”. E doar cea mai vanduta minciuna. Transformi ceva cu valoare reala in ceva cu valoare cinetica, doar ca stim cu totii, de la Cotroceni in jos, ca energia potentiala odata ajunsa cinetica nu se mai potentializeaza la loc, entropia e ireversibila, raul a fost facut.

    Pe intelesul “Adeptilor lui Daniel” : tai copacul, creste altul la fel in 30 de ani, daca ai noroc. Perfect valabil pt. orice altceva. (resurse miniere, petrol, gaz etc.) Care-i ‘cresterea’ ? Le vinzi, se consuma.

    Mai grav de atat, am eliberat 100 000 000 de ani in Atmosfera in doar vreo 200. Faceti calculul. (toti dinozaurii astia de tii vand Disney sunt acum in atmosfera sub forme de noxe)

    Pana si cu resursele astea … Sa ai 5 grade la jumatea Primaverii nu-i minciuna …

    Plantele care au CO2 cresc mai mari insa CO2 e raul cel mai mic, cuvantul adevarat si parca voit uitat e “Poluare”, care implica Otravuri.

    Bon apetit ! Va las sa va savurati gogoasa. V-am recomandat un set de carti, descurcati-va.

    Aud tot felul de lobotomizati cu ‘ se incearca discursuri neo-socialiste’, ce ar trebui sa insemne ? De ce se demonizeaza ‘socialismul’ ? Ca am avut numai incompetenti la Putere ?

    Repet: Cand ceva e al Statului, acel ceva e al tau. Privat, e diferit …

    Sa mai zic ca resursele energetice la care Statul e actionar majoritar n-ar trebui sa fie pe Bursa, la Specula altora ? Saracim poporul fara voia lui … Gura Casca isi ia nevasta.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.