Analiștii se așteaptă ca BNR să crească dobânda la 4,5% în ședința de politică monetară din această săptămână

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Banca Naţională a României (BNR) este așteptată să majoreze din nou dobânda de politică monetară, în ședința din această lună, ce va avea loc miercuri, 6 iulie. Economiștii estimează o nouă creștere de 0,75, de la 3,75% la 4,5%, după o creștere identică luna trecută, însă ei nu exclud creșteri chiar mai mari de atât. Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA, a declarat pentru Economedia că Banca Națională cu siguranță va opera o creștere a dobânzii cheie, cel mai probabil cu 75 puncte de bază, pentru a duce dobânda la 4,5%, dar nu exclude o creștere de 100 de puncte de bază.

El susține că BNR va continua în acest an creșterea dobânzii cheie, dar, chiar dacă România are cea mai mică dobândă din regiune, folosește în același timp și alte instrumente, precum un control strict al lichidității și al cursului de schimb.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„România rămâne ultima ca și creștere a ratei de dobândă în regiune, însă, cum s-a întâmplat și în trecut, banca centrală a majorat dobânda, dar practic, prin controlul strict al lichidității, impactul a fost mult mai mare. Vedem că ROBOR deja este mult peste 6%. Poate dobânda nu crește ca în Cehia și Ungaria, dar lichiditatea rămâne extrem de strânsă și dobânzile cresc mai mult decât ar implica doar rata de dobândă de politică monetară. Așadar, avem lichiditate strictă și cu majorări de rată de dobândă și, de asemenea cu regimul de curs de schimb de flotare controlată”, a declarat Codîrlașu.

Și economiștii ING Bank se așteaptă la o creștere de 75 de puncte de bază atât în ședința de politică monetară din iulie, cât și în cea din august. Însă ei nu exclud o creștere mai mare, în special deoarece România are un decalaj și față de vecini, și văd rata dobânzii de politică monetară ajungând la 6% până la finalul anului.

„Estimarea noastră: Rata cheie de 6,00% până la sfârșitul anului 2022. Motivație: Decalajul ratei cheie față de colegii CEE3 (Polonia, Cehia, Ungaria) s-a extins și mai mult de la ultima întâlnire a BNR din mai. Mai mult decât atât, cifrele estimate în sus ale PIB-ului vor face mai ușor pentru BNR să-și mențină cel puțin ritmul de creștere de 75 pp la reuniunile de politică din iulie și august, deși creșteri mai mari nu pot fi excluse. Cu toate acestea, aceasta nu ar fi considerată o surpriză, deoarece percepția pieței pare să fie că BNR este încă cu mult în urma curbei. Ritmul majorărilor ratelor în spațiul CEE3 nu pare să încetinească, iar BNR va fi obligată să îl urmeze. Pe de altă parte, este mai puțin probabil să urmeze eventuale reduceri ale ratelor în următorii doi ani”, arată raportul ING Bank.

ING se așteaptă și de la Banca Națională a Poloniei să opereze o creștere de 75 de puncte procentuale în iulie, la 6,75%, creșterea ratelor dobânzilor urmând să continue în acest an spre 8,50%.

Acum, dobânda cheie în România este de 3,75%, după o creștere de 75 puncte procentuale luna trecută.

Adrian Codîrlașu se așteaptă ca dobânda cheie să ajungă în jur de 6% la finalul acestui an. În acest fel, ROBOR va ajunge la 7% sau peste, iar IRCC va trece de asemenea peste 6%, în următorul trimestru urmând să crească la circa 4,02 – 4,03%.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Analiștii se așteaptă ca instituția să continue majoreze dobânda cheie în acest an, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR, pentru a descuraja creditarea și a pune frână consumului pe credit și, așadar, inflației.

De altfel, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele vechi, se apropie de pragul de 7%, când dobânda cheie este la 3,7%. La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%, când dobânda cheie era la 1,75%.

Inflație de două cifre

Principalul motiv pentru care Banca Națională a României (BNR) crește dobânzile este pentru a domoli inflația galopantă.

În România, rata inflației a trecut în martie de pragul de 10%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). România nu a mai avut de 18 ani, adică din anul 2004, o inflație cu două cifre.

Banca Națională a României se aștepta la o inflație de două cifre abia din al doilea trimestru al acestui an, în contextul în care expirau măsurile de sprijin pentru facturi. Cu toate acestea, scumpirile au fost mai accentuate, astfel că rata inflației a trecut de pragul de două cifre încă din luna martie.

În luna mai, rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5%, de la 13,8% în luna aprilie, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, de 86%, cartofi, de 50%, și ulei, de 44%

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.