Banca Națională a României se reunește vineri, 5 august, într-o nouă ședință de politică monetară. Analiștii bancari se așteaptă ca banca centrală să majoreze dobânda cheie cu minim 75, chiar 100 de puncte de bază, până la 5,75%.
„În România, nu este dubiu că Banca Națională va crește dobânda de politică monetară. Ne așteptăm ca rata să crească cu minim 75 puncte de bază în România și riscul este clar în partea superioară”, a declarat Katarzyna Rzentarzewska, macroanalist șef pentru Europa Centrală și de Est la Erste.
Analiștii ING Bank văd o creștere chiar mai mare a dobânzii cheie.
„Estimăm o creștere de 100 de puncte de bază la 5,75%, care va fi în continuare cea mai mică rată cheie din regiunea Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, cu ratele pieței deja mult mai ridicate, ar putea fi ultima creștere semnificativă din acest ciclu”, au transmis analiștii ING.
Cele mai recente cifre de pe frontul macro indică o decelerare a creșterii inflației în al doilea trimestru, care ar trebui să rămână totuși pozitivă. Ultimele cifre privind vânzările cu amănuntul aruncă cu siguranță umbră asupra celei de-a doua jumătăți a anului și – împreună cu profilul inflației în scădere – ar trebui să ofere BNR un alt motiv pentru a reduce ritmul de creștere a dobânzilor și chiar a-l opri în noiembrie.
În prezent, ING creionează o altă creștere de 50 de puncte de bază în octombrie și de 25 de puncte de bază în noiembrie, ducând rata cheie la 6,50% până la sfârșitul anului.
Aceștia subliniază însă că ratele de dobândă ale pieței sunt acum foarte mult decuplate de rata cheie de dobândă și chiar de facilitatea de credit. „Roborul la 3 luni a ajuns recent peste 8,0% (comparativ cu puțin peste 7,0% pentru rata Wibor la 3 luni din Polonia), îndepărtându-se semnificativ de rata de 5,75% la facilitatea de credit. Acest lucru arată, pe de o parte, că sunt de așteptat mai multe creșteri, dar reflectă și lipsa persistentă de lichiditate pe piața monetară. Considerăm că dezechilibrul ratelor de politică politică față de ratele pieței ar putea persista și nu este imperativ ca rata cheie să ajungă din urmă cu ratele pieței monetare”, potrivit acestora.
Analiștii ING se mai așteaptă ca BNR să revizuiască din nou în sus rata inflației. „Cu toate acestea, amplitudinea revizuirilor ar trebui să fie mult redusă în comparație cu revizuirile anterioare. Vedem o oarecare șansă ca nu totul să fie revizuit în sus, ci mai degrabă marginal mai mare pe termen scurt și aproape neschimbat (sau chiar marginal mai scăzut) spre sfârșitul orizontului de prognoză”, spun ei. Estimarea actuală a ING Bank pentru inflația la sfârșitul anului 2022 în România este de 13% față de 12,5% a BNR și la 7% pentru 2023 față de 6,7% a BNR.
La ultima ședință de politică monetară, din 6 iulie, BNR a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, la 4,75%, peste așteptările analiștilor, din cauza inflației galopante. Majoritatea analiștilor se așteptau la o creștere cu 0,75 puncte. Aceasta a fost cea mai mare majorare de dobândă cheie din 2008 până în prezent, potrivit datelor consultate de Economedia.
Ce înseamnă o majorare de dobândă
Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.
Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.
De altfel, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele vechi, a trecut recent de pragul de 8%, când dobânda cheie este la 4,75%. La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%, când dobânda cheie era la 1,75%.