Analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie la 6%, în ședința de politică monetară de miercuri

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Banca Națională a României (BNR) se reunește miercuri, 5 octombrie, într-o nouă ședință de politică monetară. Analiștii bancari se așteaptă ca banca centrală să reducă ritmul de majorare al dobânzii, de la un punct procentual la 50 de puncte de bază, iar dobânda cheie să ajungă la 6% la această ședință.

BNR va majora dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, arată estimarea mediană a analiștilor chestionați de Bloomberg.

„Ne așteptăm ca BNR să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază la 6,00% la ședinta de miercuri 5 octombrie. Există însă și posibilitatea de 75 de puncte de bază, deoarece inflaţia din luna august a întrecut așteptările. Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare, care rămâne instrumentul relevant pentru politica monetară de control ferm al lichidității, va ajunge la 7,00% în scenariul nostru de bază”, arată economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu, într-o notă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Andrei Rădulescu, economist-șef la Banca Transilvania arată că banca se așteaptă ca BNR să continue ciclul monetar post-pandemie, prin majorarea ratei de dobândă de referință cu 50 puncte bază, pentru contracararea presiunilor inflaționiste și ancorarea așteptărilor cu privire la dinamica prețurilor de consum pe termen mediu (în convergență spre nivelul țintă).

„Banca Națională a României (BNR) va anunța pe 5 octombrie cea mai recentă decizie privind dobânda de politică monetară. Ne așteptăm la o reducere a ritmului de înăsprire la 50 de puncte de bază, ducând rata cheie la 6,00%”, arată și Valentin Tătaru, economist-șef al ING Bank România, într-o notă.

În cea mai recentă notă privind deciziile băncilor centrale din Europa Centrală și de Est, analiștii UniCredit arătau că se așteaptă ca ciclurile de înăsprire să se încheie la 6% în România, 13% în Ungaria, 7% în Cehia și Polonia și 5% în Serbia.

BCR consideră că BNR va duce dobânda cheie la 6,25% și facilitatea de creditare la 7,25% la ultima ședință din acest an pe 8 noiembrie.

ING consideră de asemenea că, cu o ultimă majorare de 25 de puncte de bază în noiembrie, BNR va încheia ciclul de creștere. „Ca de obicei în ultima vreme, există riscuri de creștere”, este, însă, rezerva economiștilor ING.

Analiștii UniCredit spuneau că intervențiile valutare vor continua probabil în România, Cehia, Polonia, Serbia și Turcia.

În august, BNR a majorat dobânda sub așteptări

La ultima ședință de politică monetară, din 5 august, BNR a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%, sub așteptările unor analiști.

Guvernatorul BNR a declarat că banca centrală ar putea reduce ritmul de majorare a ratei cheie în trimestrul 4 din 2022 dacă inflația reală se va alinia la proiecția oficială. El a reiterat că, pe termen mediu, consideră că indicele prețurilor de consum și rata cheie converg una spre cealaltă. „Odată ce inflația globală a dat semne de plafonare, banca centrală a semnalat un ritm mai lent al creșterilor ratei-cheie în viitor, urmărind să încheie ciclul de majorare în sincronie cu omologii, în ciuda faptului că a rămas în urma acestora în ultimul an”, mai arată BCR.

Cea mai recentă prognoză a BNR privind inflația pentru septembrie 2022 este de 15,1% an/an pentru inflația globală și de 11,1% pentru inflația de bază. Inflația din august a fost de 15,3% an/an pentru indicele principal și de 11,2% pentru indicele de bază.

Previziunea BCR privind inflația din septembrie se situează la 15,2% pentru headline și 11,6% pentru core. „Prin urmare, cel puțin surpriza în creștere a inflației de bază față de prognoza BNR ar putea oferi argumente taberei „șoimilor” pentru a-i convinge pe ceilalți să mențină ritmul de înăsprire la +75 pb. „Porumbeii” ar putea argumenta că facilitatea de credit, care este rata reală care contează pentru transmisia monetară în cadrul unei gestionări ferme a lichidității, cu +50 pb, ar reduce decalajul față de Polonia, care are ședința de stabilire a ratei în aceeași zi și ne așteptăm ca Banca Națională a Poloniei să majoreze rata de bază cu 25 pb până la 7,00% și să semnaleze sfârșitul ciclului de creștere a ratei.  O mișcare de +75 pb și semnalarea sfârșitului ciclului de creștere ar putea fi un compromis între cele două tabere, deși ar limita reacția viitoare la datele primite, prin urmare, pare puțin probabilă. La ședința anterioară de politică monetară, din 6 iulie, BNR a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, la 4,75%, peste așteptările analiștilor”, mai scrie BCR.

„Ne reafirmăm așteptările privind o abordare secvențială din partea BNR. Acest lucru implică faptul că ritmul de înăsprire a politicii va încetini de la 75 pb în august la 50 pb în octombrie și 25 pb în noiembrie, ducând rata cheie la 6,25%. Ca de obicei în cazul ratelor locale, nivelul ratei de politică monetară în sine nu este întotdeauna cel mai relevant, deoarece se coroborează cu condițiile tensionate de lichiditate de pe piața monetară – care probabil se vor menține. Așa cum am menționat anterior, considerăm că dezechilibrul dintre ratele de politică monetară și ratele pieței ar putea persista și nu este imperativ ca rata cheie să ajungă din urmă ratele de pe piața monetară. În ansamblu, deși ar putea transmite un semnal prudent, credem că BNR nu se va angaja în prealabil pe nicio direcție de politică și că va lăsa pe masă toate opțiunile de politică. În circumstanțele actuale, acest lucru va însemna, cel mai probabil, că nu poate fi exclusă o înăsprire mai agresivă (mergând și în 2023)”, arată și ING.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Poate ar fi fost bine din 24.02.2022.
    Asa, pas cu pas, a ajuns inflația la 20%.
    Excepțional!
    Acest pas!🙄

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.