Analiză: 42% din totalul companiilor cu active mai mari de un million de euro sunt companii restructurabile sau în insolvență iminentă / 43% dintre acestea amână de 3 ani accesarea unei măsuri de restructurare

angajati, companii, business Sursă foto: Unsplash

Sunt peste 32.000 de companii cu active totale de peste 1 milion de euro în România, care generează 70% din cifra de afaceri la nivel național 

Dintre acestea, 42% sunt azi companii restructurabile sau aflate în insolvență iminentă, arată un studiu realizat de specialiștii CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare.

Numărul companiilor în insolvență iminentă a scăzut cu 10% în 2021 față de 2020, dar a crescut cu 7% față de nivelul din 2019, la debutul pandemiei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Experiența anilor precedenți ne permite să privim evoluția acestor indicatori de la un nivel macro. Contextul pandemic este relevant, impactul revenirii din 2021 ne oferă o aparență de revenire. Comparația cu perioada pandemiei, când mediul de afaceri a beneficiat de măsuri atipice de sprijin, e inegală. Când ajutoarele s-ar opri, multe dintre aceste companii nu ar mai putea să se redreseze fără sprijin specializat. Este firesc să ajungem și la astfel de concluzii după ce roțile ajutătoare ar fi înlăturate”, spune Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR. 

Aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor în insolvență iminentă e generată de companiile cu active de peste 50 de milioane de euro. Mai precis, 133 de companii înregistrează 51% din datorii.

În aceeași notă, aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor restructurabile este generată tot de companiile mari. Mai precis, 209 companii înregistrează 46% din datorii.

Dintre companiile cu active de peste 1 milion de euro în insolvență iminentă, 43% amână de 3 ani accesarea unei măsuri de restructurare. Motivele sunt diverse.

„Există semnale de alarmă la care, dacă antreprenorii sunt atenți, pot accesa din timp măsurile de redresare. Ele sunt diferite în funcție de industrie și de companie, nu există o rețetă universală. Dependența față de anumiți parteneri de afaceri, dificultățile în recuperarea de creanțe, dar și în plata la scadență a datoriilor, dificultățile în aprovizionare, toate sunt simptome care, identificate din timp, pot ajuta la evitarea unor situații radicale”, spune Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR. 

În funcție de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii sunt: construcții (1.842 de companii), tranzacții imobiliare (1.082 companii) și comerț (571 de companii). 

După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.71 mld EUR), industria prelucrătoare (2,66 mld. EUR) și comerțul (1,62 mld EUR).

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: