Analiză: Blocajul în care se află piața românească de IT s-ar putea încheia anul acesta. Investițiile în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei 

software, calculator, IT Foto: Sarinya Pinngam/ Dreamstime.com

Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul politico-economic actual s-ar putea încheia anul acesta. Condiția este ca firmele de IT să schimbe abordare și să se concentreze pe inovație și pe crearea de noi produse și soluții adaptate noului context tehnologic, ce presupune prioritizarea dezvoltării competențelor în domenii de vârf, precum AI, blockchain, și cybersecurity, potrivit unei analize a OVES Enterprise, companie dezvoltatoare de software și producător de drone.

Potrivit OVES Enterprise, investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei românești de IT în 2024.

„Companiile românești de IT ar trebui să își asume un risc și să investească în echipe de R&D, să folosească experiența acumulată după finalizarea și livrarea de proiecte complexe și să lucreze la propriile produse. Da, este comod pentru cele mai multe firme de IT să livreze soluții software pentru clienții existenți și să facă mentenanță apoi. Însă nu prea mai merge așa acum – realitatea din teren este diferită. Dacă vor să crească, să se dezvolte, companiile de IT trebuie să facă un efort în plus pentru a începe munca la produsele proprii, să investească în inovație și în software development”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Potrivit analizei OVES Enterprise, sprijinirea de către stat a companiilor locale de IT să acceseze finanțare, piețe externe prin misiuni economice, târguri internaționale de tehnologie, infrastructură etc. joacă un rol crucial în repornirea industriei IT.

„În Ucraina, după începerea războiului, multe companii de IT au avut de suferit prin prisma lipsei proiectelor. În acest context, statul a impulsionat jucătorii de pe piață să lucreze la produse de inovație, asigurându-i că îi vor ajuta să atragă finanțare. Și asta au făcut. Și în SUA, statul încearcă să convingă marile fonduri de investiții să investească din nou în inovație. Le oferă mai multe facilități dacă investesc în astfel de produse. Și vorbim de  produse noi, care sunt finanțate și care au nevoie de programatori pentru a fi dezvoltate”, mai spune Mihai Filip.

Analiză mai arată că domeniile care vor atrage cele mai multe investiții și proiecte de inovație se vor remarca în perioada următoare segmentele de energie regenerabilă, eCommerce, proptech și zona de programare la nivel de cip, embedded. Pe zonele de fintech și automotive se înregistrează deja o încetinire a ritmului de dezvoltare, potrivit specialiștilor OVES Enterprise.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: