Analiză Bloomberg: Criza energetică a Europei își lasă amprenta asupra giganților industriali, inclusiv Azomureș și Alro

azomures platforma Foto: Azomures

Creșterea continuă a prețurilor la energie în Europa îi expune pe cei mai mari consumatori de gaz și energie din regiune la pierderi mari, forțând giganții industriali să reducă producția și amenințând redresarea economică, arată o analiză Bloomberg.

În condițiile în care costurile energiei cresc la noi recorduri zi de zi, se amplifică și tensiunile financiare  pentru industrie, inclusiv pentru cele ale metalelor și îngrășăminte. Aluminium Dunkerque Industries Franța, cea mai mare topitorie de metal din Europa, a redus producția în ultimele două săptămâni. Nyrstar a companiei Trafigura va opri producția de zinc în Franța, la începutul lunii ianuarie, iar producătorul român de îngrășăminte Azomureș și-a oprit temporar activitatea.

Criza energetică din acest an este atât de severă, încât prețurile gazelor au crescut cu peste 800%, în timp ce costurile energiei electrice au crescut cu aproximativ 500%. Și cu perspectiva venirii celor mai reci luni ale iernii și cu limitarea aprovizionării cu gaze de către Rusia, nu se vede nicio ușurare. Toate acestea amenință să lase cicatrici de durată în economia industrială a Europei, în timp ce varianta Omicron a coronavirusului se răspândește pe tot continentul.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Prețurile mai mari ale gazului, atât pentru gospodării, cât și pentru întreprinderi, vor fi un obstacol în fața activității”, a declarat Sarah Hewin, șefa cercetării pentru Europa și America, la Standard Chartered, într-un interviu pentru Bloomberg TV. „Această ultimă creștere a prețurilor la gaze este în mod clar o evoluție negativă pentru perspectivele pentru toate economiile europene, inclusiv pentru Regatul Unit.”

Aluminiul este unul dintre metalele industriale care consumă cea mai multă energie, iar creșterea prețurilor la energie a forțat Aluminium Dunkerque să reducă producția cu aproximativ 3%, a declarat reprezentantul sindical Laurent Geeraert. Unitatea de producție a pierdut aproximativ 20 de milioane de euro (22,6 milioane de dolari) de la începutul lunii noiembrie și pot fi necesare reduceri suplimentare dacă prețurile la energie rămân la niveluri colosale, a spus el.

Nyrstar va plasa o topitorie de zinc în Franța pentru îngrijire și întreținere, în prima săptămână a lunii ianuarie, în timp ce alte fabrici din Belgia și Țările de Jos vor continua să funcționeze la capacitate redusă. Producătorul român Alro a spus că prețurile actuale sunt nesustenabile, în timp ce în Muntenegru, compania KAP s-ar putea întrerupe alimentarea cu energie la sfârșitul anului, dacă nu acceptă să plătească furnizorului său prețuri substanțial mai mari anul viitor, potrivit presei locale.

Costurile alimentelor

Există, de asemenea, o amenințare pentru lanțul de aprovizionare cu alimente. Cel mai mare producător de îngrășăminte din România, Azomureș, o unitate a comerciantului de cereale elvețian Ameropa AG, a declarat vineri că instalațiile au început să fie închise și că fermierii nu își vor putea permite prețuri atât de mari. Compania norvegiană Yara International, care a redus producția la începutul acestui an, a declarat că va continua să monitorizeze situația îndeaproape și să reducă producția acolo unde este necesar.

„Acest lucru ne va afecta în cele din urmă în ceea ce privește costul alimentelor și acest lucru nu va avea un impact numai asupra Europei, ci impactul va fi resimțit în multe țări”, a spus Anne-Sophie Corbeau, cercetător la Centrul pentru Politica Energetică Globală de la Universitatea Columbia.

Premierul italian Mario Draghi a spus că această creștere a prețurilor la energie „necesită măsuri urgente”. Dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene, 20 au acționat pentru a atenua impactul asupra celor mai vulnerabili consumatori și gospodării.

„Comisia UE lucrează, dar trebuie să lucrăm și la nivel național și să sprijinim familiile și companiile”, a declarat el miercuri reporterilor.

Topitoriile de aluminiu încetinesc de obicei producția, deoarece costurile de închidere și repornire a capacităților sunt mari. În timp ce marii cumpărători de energie au de obicei rezerve de energie pe termen lung, este doar o chestiune de timp înainte ca această creștere să se epuizeze.

Criză existențială

„Asistăm la o criză existențială a industriei europene a aluminiului și a altor industrii de topire a metalelor, care consumă multă energie”, a spus Mark Hansen, director executiv la comerciantul de metale Concord Resources Ltd. „Nu este întotdeauna ușor să repui pe picioare producția. Acestea nu sunt doar întrerupătoare de pornire-oprire.”

Prețurile aluminiului au crescut cu peste 40% în acest an, iar cererea din regiune este în plină expansiune, dar profitabilitatea este erodată de prețurile la energie. La prețurile de bază pentru o lună în Franța ar costa aproximativ 11.000 de dolari energia necesară de obicei pentru a produce o tonă de aluminiu, care se vinde cu aproximativ 2.800 de dolari tona.

Topitoriile de aluminiu din Europa reprezintă o mică parte din producția globală, dar angajează mii de muncitori și reprezintă o sursă valoroasă de venituri fiscale. Reducerile producției ar putea forța regiunea să se bazeze pe importurile din țări care folosesc adesea combustibili fosili pentru a genera energie, a spus Hansen. Acest lucru ar putea crea și mai multe dificultăți pentru consumatori, cum ar fi fabricanții de mașini și companiile aeriene, în cazul în care UE ar impune o taxă pentru produsele cu emisii mari de carbon.

Criza energetică a Europei este de așteptat să se adâncească anul viitor, pe măsură ce vremea se va răci și Electricite de France SA se confruntă cu mai multe întreruperi ale reactorului. La începutul lunii ianuarie, 30% din capacitatea nucleară a națiunii va fi offline, ceea ce crește dependența de gaz, cărbune și chiar petrol pentru a menține luminile aprinse.

„Dacă mai există întreruperi de aprovizionare sau vreme extrem de rece în primul trimestru, practic suntem nevoiți să închidem fabricile”, a spus Corbeau. „Acesta este singurul lucru pe care îl putem face, pentru că guvernele nu pot lăsa oamenii să înghețe, în întuneric”.

Sursa: Rador

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: